• Gratis verzending vanaf 125,-
 • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
 • Vers bereid en direct ingevroren
 • Gratis verzending vanaf 125,-
 • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
 • Vers bereid en direct ingevroren
blog
eiwitten
eiwitrijke voeding

Eiwitrijke voeding

In ons blog over eiwitten vertellen we je al dat eiwitten cruciaal zijn voor ons lichaam. Dat betekent gelijk dat ze ontzettend belangrijk en goed voor ons zijn. De voornaamste manier hoe wij eiwitten tot ons nemen, is door eiwitrijke voeding te eten. De naam zegt het eigenlijk al, maar eiwitrijke voeding is eten (of drinken) met veel eiwitten erin. Wil je je aan een bepaald dieet houden? Of wil je je voedingswaardes op peil houden? Dan kan eiwitrijk voedsel een goede uitkomst bieden. Maar wat is eiwitrijke voeding? Welke verschillende soorten eiwitten zijn er? In welke producten zitten veel eiwitten? Het antwoord op al deze vragen geven we je in dit artikel over eiwitrijke voeding!

INHOUDSOPGAVE

 • Wat is eiwitrijke voeding?

 • Waar hebben we eiwitten voor nodig?

 • Is eiwitrijk voedsel schadelijk?

 • Verschillende soorten eiwitten

 • Waar zitten veel eiwitten in?

 • Eiwitrijke voeding voor vegetariërs

 • Eiwitten voor elk sportdoel

WAT IS EIWITRIJKE VOEDING?

Eiwitrijke voeding verwijst naar voedingsmiddelen die een relatief hoog gehalte aan eiwitten bevatten in vergelijking met andere voedingsstoffen, zoals koolhydraten en vetten. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam en spelen een belangrijke rol bij het opbouwen en herstellen van weefsels, spieren en organen.

Enkele voorbeelden van eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, noten, zaden en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten allemaal verschillende hoeveelheden eiwitten en kunnen helpen om aan de dagelijkse behoefte aan eiwitten te voldoen.

Eiwitrijke voeding kan nuttig zijn voor mensen die hun spiermassa willen vergroten, hun herstel na het sporten willen versnellen, of die willen afvallen omdat eiwitten een hoger verzadigingsgevoel geven en helpen om de spiermassa te behouden tijdens het afvallen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat een uitgebalanceerd dieet, met een combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten, essentieel is voor een goede gezondheid en welzijn.

WAAR HEBBEN WE EIWITTEN VOOR NODIG?

Tegenwoordig gaan we allemaal een stuk bewuster om met wat we eten. We houden ook massaal onze voeding bij en daarbij ook het aantal eiwitten dat we innemen. Maar laten we even teruggaan naar de basis: waarom hebben we eiwitten nodig? Eiwitten zijn in feite de bouwstoffen van ons lichaam. Eiwitten en koolhydraten zijn de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je lichaam zet de eiwitten die je inneemt om in aminozuren. Hiermee zorgt je lichaam ervoor dat de spieren in je lichaam kunnen herstellen en groeien. Eiwitten en spieren gaan dus heel goed samen. Zonder eiwitten kun je bijvoorbeeld minder makkelijk je trainingsdoelen halen. Je lichaam verteert eiwitten redelijk eenvoudig en bepaalt daarna zelf waar deze naartoe gaan. Ook de snelheid van de verdeling van eiwitten wordt door je lichaam gereguleerd. Zo krijgt elke spier altijd voldoende eiwitten tot zijn beschikking. Maar kunnen eiwitten dan ook gevaren veroorzaken?

IS EIWITRIJK VOEDSEL SCHADELIJK?

Eiwitten eten we al jaren, het is tegenwoordig zelfs populairder dan ooit. Mede daarom een reden waarom we er meer vanaf willen weten. De vraag of eiwitrijk voedsel schadelijk voor je is, komt dan ook steeds vaker naar voren. Er wordt dan ook gesuggereerd dat het eten van te veel eiwitten schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Maar is dat waar? Eiwitten worden door je lever afgebroken tot ureum. Dit verlaat je lichaam weer via je urine. Hoe meer eiwitten je neemt, hoe meer ureum je aanmaakt. Sommige onderzoeken beweren dat dit slecht kan zijn voor je lever en nieren. Maar zijn te veel eiwitten schadelijk voor je gezondheid? Uit hoogwaardig onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het handig om voldoende water te drinken, vooral gezonde eiwitten te eten en je andere belangrijke voedingsstoffen op peil te houden.

HOEVEEL EIWITTEN KUN JE HET BESTE ETEN?

Hoeveel eiwitten je kunt eten per dag, verschilt per persoon. Je kunt dit eenvoudig berekenen door je lichaamsgewicht keer 2 te doen. Dit is het aantal gram eiwitten dat je het beste per dag kunt nemen. Maar je lichaam heeft in principe geen maximale eiwit opname limiet per dag. Dat komt doordat je lichaam zelf reguleert waar het eiwitten nodig heeft en hoe snel deze eiwitten worden verdeeld. Alles wat overbodig is, komt er met je ontlasting weer uit. Maar het beste advies over eiwitten is om je aan de zojuist gegeven berekening te houden. Dit zorgt voor een optimale inname van eiwitten.

VERSCHILLENDE SOORTEN EIWITTEN

Binnen de wereld van eiwitten wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten eiwitten: dierlijke en plantaardige eiwitten. Beide eiwitten zijn voor ons goede eiwitten en geen probleem om in te nemen. Integendeel zelfs, want deze eiwitten zijn heel goed voor ons. Onder dierlijke eiwitten verstaan we onder andere de eiwitten uit vlees, de eiwitten uit vis en de eiwitten uit kip. De ene categorie bevat meer eiwit dan de ander, maar ze vallen allemaal onder eiwitrijke voeding. Daarnaast bevatten ze ook alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft en wordenze over het algemeen als een complete eiwitbron beschouwd.

 

PLANTAARDIGE EIWITTEN

Plantaardige eiwitten zijn afkomstig van plantaardige bronnen zoals bonen, linzen, noten, zaden, soja en sommige granen zoals quinoa. Ze bevatten ook alle essentiële aminozuren, maar in mindere mate en in andere verhoudingen dan dierlijke eiwitten. Door verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren, kunnen we echter een compleet eiwit creëren.

Hoewel dierlijke eiwitten vaak als completer worden beschouwd, kunnen plantaardige eiwitten nog steeds een belangrijke rol spelen in een uitgebalanceerd dieet en zijn ze ook vaak rijk aan andere belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat beide soorten eiwitten bevat. Aan dit dieet kun je bijvoorbeeld ook eiwitrijke producten toevoegen.

WAT ZIJN HOOGWAARDIGE EIWITTEN?

Hoogwaardige eiwitten zijn eiwitten die alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevatten die het menselijk lichaam nodig heeft. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en ze worden gebruikt door ons lichaam om nieuwe eiwitten te synthetiseren voor spieren, organen en andere weefsels. Er zijn in totaal 20 aminozuren die ons lichaam nodig heeft, waarvan er 9 essentieel zijn en niet door ons lichaam kunnen worden geproduceerd. Deze 9 essentiële aminozuren moeten dus via onze voeding worden verkregen. Hieronder zie je een lijst met alle aminozuren:

ALLE AMINOZUREN (MET DE 9 ESSENTIËLE AMINOZUREN)

Dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten bevatten over het algemeen alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen en worden beschouwd als hoogwaardige eiwitbronnen. Dit komt doordat deze producten een compleet aminozuurprofiel hebben. Plantaardige producten bevatten daarentegen niet alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen en worden beschouwd als lagere kwaliteit eiwitbronnen. Het combineren van verschillende plantaardige eiwitbronnen kan echter helpen om een compleet aminozuurprofiel te verkrijgen.

WAAR ZITTEN VEEL EIWITTEN IN?

Nu we weten hoe goed eiwitten voor je zijn en waar ze bij helpen. Is het goed om te weten waar nu precies veel eiwitten in zitten. Op die manier kun je eenvoudig een eiwitrijk recept samenstellen en weet je precies hoeveel eiwitten je binnenkrijgt. Je hebt allerlei verschillende vormen van eiwitten. In de tabel hieronder staan allerlei eiwitrijke producten met de hoeveelheid eiwitten per 100 gram. Deze producten worden verkocht in verschillende varianten. Zo kun je bijvoorbeeld een kipfilet als geheeld kopen, maar ook als eiwitrijk beleg. Bekijk dus altijd goed naar de voedingswaarden achterop de verpakking.

Ben je nu niet zo’n fan van koken of heb je geen tijd om alles af te wegen om genoeg eiwitten binnen te krijgen? Dan kun je er ook voor kiezen om eiwitrijke kant-en-klaarmaaltijden te bestellen. PRAZ biedt maaltijden aan die boordevol zitten met de juiste voedingsstoffen, waaronder ook eiwitten. Deze maaltijden zijn vers bereid door onze chefs en direct ingevroren. Hierdoor behouden de maaltijden, naast hun heerlijke smaak, ook alle vitamines en voedingsstoffen. Je kunt de maaltijden zelfs bestellen in maaltijdpakketten. Zo hebben we bijvoorbeeld 14-daagse maaltijdpakketten. Hiermee haal je eten in huis voor de komende twee weken. Zo hoef je niet elke dag meer na te denken over wat je gaat eten, hoef je geen boodschappen te doen, maar alleen nog de maaltijd op te warmen. Dus wel al je eiwitten binnen, maar geen gedoe met koken. Hoe handig is dat.

EIWITRIJKE VOEDING VOOR VEGETARIËRS

Voor vegetariërs kan het soms een uitdaging zijn om voldoende eiwitten in een vegetarische maaltijd te verwerken, zonder dierlijke producten te gebruiken. Gelukkig zijn er veel plantaardige eiwitbronnen beschikbaar die een gezond en evenwichtig dieet mogelijk maken. Bonen, linzen, kikkererwten en andere peulvruchten zijn uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten. Ze bevatten ook vezels, foliumzuur, ijzer en andere belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde levensstijl.

Tofu en tempeh zijn ook uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten die kunnen worden gebruikt als vervanging voor vlees in vele gerechten. Ze zijn bovendien rijk aan ijzer en calcium. Het is belangrijk om te variëren in het eten van deze eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen om zo voldoende en verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Naast de voordelen voor de spieropbouw en -herstel, kunnen plantaardige eiwitbronnen ook helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op chronische ziekten te verminderen. Door het eten van een gezond en uitgebalanceerd dieet, inclusief voldoende eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen, kunnen vegetariërs gemakkelijk voldoen aan hun dagelijkse eiwitbehoeften en gezond en fit blijven.

EIWITTEN VOOR ELK SPORTDOEL

Elke sporter weet dat eiwitten belangrijk zijn voor het behalen van bepaalde sportdoelen. Eiwitten dragen namelijk bij aan je spiergroei en het herstel hiervan. Iets wat natuurlijk onmisbaar is tijdens het sporten. Maar wist je ook dat eiwitten helpen bij het afvallen? Eiwitten zijn nuttig voor elk sportdoel en ze helpen je deze doelen sneller te bereiken. Hoe doen ze dat dan?

EIWITTEN HELPEN BIJ AFVALLEN

Eiwitrijke voeding kan helpen bij gewichtsverlies. Eiwitten zorgen voor een hoger verzadigingsgevoel, waardoor je langer vol blijft en minder snel geneigd bent om te veel te eten. Bovendien verbruikt het lichaam meer energie om eiwitten te verteren dan om koolhydraten en vetten te verteren, wat kan leiden tot een verhoogd metabolisme en meer calorieverbranding. Het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen kan dus helpen bij het afvallen, terwijl de spiermassa behouden blijft. Wanneer je doel afvallen is, is het verstandig om je te beperken tot magere eiwitten. Deze zijn gezonder en helpen je doelen sneller te halen.

SPIERGROEI EN EIWITTEN

Eiwitten en spieren kun je eigenlijk zien als de beste vrienden. Wanneer je intensief traint, ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Eiwitten helpen om deze scheurtjes te repareren en de spierweefsels te laten groeien. Voor spieropbouw is het belangrijk om voldoende eiwit te consumeren, bij voorkeur binnen 30 minuten na het sporten. Het is aanbevolen om 1,6-2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te nemen om spiergroei te optimaliseren.

BETERE CONDITIE MET EIWITTEN

Eiwitten kunnen ook helpen om de conditie te verbeteren. Eiwitten helpen bij de productie van rode bloedcellen, die zuurstof naar de spieren transporteren. Dit helpt om de prestaties en uithoudingsvermogen te verbeteren tijdens langdurige of intensieve trainingen. Het consumeren van voldoende eiwitten helpt je om de energie te krijgen die je nodig hebt om je trainingssessies vol te houden en te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat eiwitrijke voedingsmiddelen slechts een deel van een uitgebalanceerd dieet moeten uitmaken. Daarbij moet je niet vergeten om voldoende koolhydraten, vetten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen om een gezonde en actieve levensstijl te ondersteunen.

WAT VINDEN ONZE KLANTEN VAN ONZE EIWITRIJKE MAALTIJDEN?

Bij PRAZ streven we er altijd naar om heerlijke maaltijden te bezorgen in combinatie met een top kwaliteit service. Zo maken we de ervaring voor onze klanten optimaal. Onze klanten waarderen ons dan ook met een 4,6 uit 5. Iets waar we heel trots op zijn! Lees bijvoorbeeld de review van deze klant, die zocht naar een maaltijd met veel eiwitten:

“Ik bestel al enige tijd maandelijks 2x maal de spiermassa sportmaaltijdenpakket 14 dagen kip 7 varianten. Ik vind de smaak, structuur, versheid en kwaliteit bij deze maaltijden de beste die ik tot nu toe heb besteld. De proteïne waarde en kcal zijn een stuk hoger vergelijken met andere prepmeal bedrijven.”

We gaan natuurlijk altijd voor het beste resultaat en willen altijd verbeteren. Zo leren we van de feedback die we krijgen en verbeteren we onze producten en service. Benieuwd naar wat andere klanten van ons vinden? Check dan onze reviews!

BESTEL JE EIWITRIJKE MAALTIJDEN BIJ PRAZ

Ben je geïnteresseerd geraakt in de eiwitrijke kant-en-klaarmaaltijden van PRAZ? Bestel dan vandaag nog jouw maaltijden bij PRAZ. Op werkdagen voor 23:59 uur besteld? Dan tover jij de volgende dag nog een verrassend lekker gerecht op tafel.

Een keer een avond een cheatmeal of een ander soort maaltijd? Kijk dan eens bij onze sportmaaltijden en zie ons volledige assortiment. Of wil je gelijk voor twee weken maaltijden bestellen? Check dan onze maaltijdpakketten! Wil jij graag wat extra kilo's verliezen of je ideale fysiek creëren voor een speciale gelegenheid? Naast consequent en hard trainen bepaalt voeding grotendeels het succes van jouw proces. Om jouw doelen te ondersteunen hebben wij voor jou de perfecte maaltijden, supplementen en sportaccessoires.