• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
eiwitten
haal het maximale uit je spieren met eiwitten

Haal het maximale uit je spieren met eiwitten

We willen allemaal een gezond en fit lichaam, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het niet onmogelijk. Een essentieel onderdeel? Eiwitten, oftewel de bouwstenen van ons lichaam. Of je nu traint voor een marathon of gewoon sterker wilt worden, eiwitten zijn de sleutel tot succes. In deze blog gaan we dieper in op wat eiwitten zijn, hoe de werking tussen spier en eiwit eruit ziet en hoe je voldoende eiwitten kunt eten en drinken om je doelen te bereiken. Maak je klaar om te leren hoe je het maximale uit je training kunt halen met de kracht van eiwitten!

WAT ZIJN EIWITTEN?

Eiwitten zijn macronutriënten die bestaan uit aminozuren. Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren die samen een eiwit vormen. Eiwitten zijn essentieel voor ons lichaam, omdat ze betrokken zijn bij veel processen, zoals het opbouwen van spieren, het repareren van beschadigde cellen en het transporteren van voedingsstoffen door ons lichaam. Weten wat eiwitten precies zijn? Lees dan ons blog met alles over eiwitten.

DE RELATIE TUSSEN EIWITTEN EN SPIERGROEI

Als je aan krachttraining doet, worden je spieren constant belast en beschadigd. Dit klinkt pijnlijk, maar je merkt er niet heel veel van. Dat komt omdat je door het sporten (en het steeds zwaarder sporten) kleine scheurtjes maakt in je spieren. Om deze scheurtjes te herstellen en je spieren te laten groeien, heeft je lichaam eiwitten nodig. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van spieren. Je lichaam herstelt deze scheurtjes door middel van aminozuren. Je lichaam maakt deze aminozuren aan door, je raadt het al, eiwitten af te breken. Het is dus belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt als je aan krachttraining doet en je spiergroei wilt stimuleren.

MET HOEVEEL EIWITTEN GROEIEN JE SPIEREN MAXIMAAL?

Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten, helpt dus om je spiergroei te maximaliseren. Hoeveel je in moet nemen hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan je gewicht, lengte en hoe intensief je traint. De algemene maatstaf die wordt gehanteerd, is het innemen van 1,5 tot 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag. Stel je weegt dus 70 kilo, dan moet je maximaal 140 gram eiwitten per dag innemen. Wil je weten of je deze eiwitten op hetzelfde moment moet innemen of moet verdelen over de dag? Of wat de gevaren zijn van te veel eiwitten? Lees dan ons interessante blog over maximale eiwit opname en ook ons blog over of te veel eiwitten schadelijk voor je zijn.

WELKE VOEDINGSMIDDELEN BEVATTEN EIWITTEN?

Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van eiwitrijke voedingsmiddelen:

  1. Vlees (rundvlees, kip, varkensvlees, lamsvlees)

  2. Vis (zalm, tonijn, makreel, haring)

  3. Eieren

  4. Zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, kaas)

  5. Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten)

Eiwitten zijn een cruciaal onderdeel van ons dieet en spelen een belangrijke rol bij het opbouwen en onderhouden van spieren, het reguleren van het metabolisme en het versterken van ons immuunsysteem. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, vooral als je een actieve levensstijl hebt of bezig bent met krachttraining.

Gelukkig zijn er tal van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Voeg deze belangrijke voedingsstof toe aan je dieet en je zult merken dat je meer energie hebt, sneller herstelt na het sporten en je lichaam beter kunt ondersteunen in zijn dagelijkse functies. Kortom, eiwitten zijn de bouwstenen van een gezond lichaam en een actieve levensstijl! Benieuwd naar hoe een maaltijd met voldoende eiwitten smaakt? Bij PRAZ verkopen we heel veel kant-en-klaarmaaltijden vol met eiwitten en andere voedingsstoffen. Bekijk bijvoorbeeld onze overheerlijke beef maaltijden, maar check ook eens de vega maaltijden uit ons assortiment. Allebei makkelijk, heerlijk en boordevol met de juiste voedingsstoffen.