• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
eiwitten
zijn te veel eiwitten slecht voor je

Zijn te veel eiwitten slecht voor je?

Zoals veel sporters weten, zijn eiwitten zijn heel belangrijk voor de groei, reparatie en het behoud van de spieren in ons lichaam. Het is daarom niet zo gek dat veel mensen die hun spieren willen vergroten, meer eiwitten in hun dieet willen verwerken door middel van eiwitrijke voeding en supplementen. Maar is het mogelijk om te veel eiwitten te consumeren en is dit dan slecht voor je gezondheid? In dit blog vertellen we je er alles over.

WAT DOEN TE VEEL EIWITTEN MET JE LICHAAM?

Om te beginnen kijken we eerst naar wat er gebeurt als je te veel eiwitten tot je neemtEiwitten worden afgebroken tot aminozuren in ons lichaam. Ons lichaam gebruikt die aminozuren weer zaken zoals het opbouwen en repareren van spierweefsels, het produceren van hormonen en het ondersteunen van je immuunsysteem. Maar als je te veel eiwitten binnenkrijgt, worden de aminozuren niet allemaal gebruikt en kan het overtollige eiwit worden omgezet in vet. Dit kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

DE SYMPTOMEN VAN TE VEEL EIWITTEN

Daarnaast brengt het binnenkrijgen van te veel eiwitten vervelende symptomen met zich mee. Symptomen van te veel eiwitten kunnen zijn vermoeidheid, misselijkheid, verstopping en uitdroging. In ernstige gevallen kan het leiden tot nierbeschadiging, leverproblemen en zelfs hartproblemen. Ondanks dat de laatstgenoemde niet vaak voorkomen, is het belangrijk om hier wel rekening mee te houden.

Een ander probleem wanneer je te veel eiwitten consumeert, is dat het kan leiden tot een hoog eiwitgehalte in het bloed. Wanneer dit gebeurt, moeten de nieren harder werken om de overtollige eiwitten uit het lichaam te filteren, wat op de lange termijn kan leiden tot nierbeschadiging. Ook kan een hoog eiwitgehalte in het bloed leiden tot uitdroging, omdat het lichaam meer vocht nodig heeft om de eiwitten af te breken.

WANNEER CONSUMEER JE TE VEEL EIWITTEN?

Maar hoeveel eiwitten is dan eigenlijk te veel? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor een gemiddelde volwassene is ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Voor mensen die hun spieren willen opbouwen, kan de aanbevolen inname hoger zijn, ongeveer 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Ga je hier aanzienlijk overheen, voor een langere periode, dan neem je te veel eiwitten in.

WAT MOET JE DOEN ALS JE TE VEEL EIWITTEN EET?

Als je denkt dat je te veel eiwitten consumeert, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je inname te verminderen. Ten eerste kun je proberen om minder eiwitten en meer koolhydraten en gezonde vetten toe te voegen aan je dieet. Ook kun je overwegen om eiwitrijke supplementen te verminderen of te verwijderen en in plaats daarvan te vertrouwen op hele voedingsmiddelen.

ALTERNATIEVEN VOOR EIWITTEN

Het is ook belangrijk om op te merken dat eiwit niet de enige voedingsstof is die je nodig hebt om spieren op te bouwen. Een gebalanceerd dieet met voldoende koolhydraten en gezonde vetten is ook essentieel. Koolhydraten geven het lichaam energie die nodig is voor lichamelijke activiteit, terwijl gezonde vetten helpen bij het ondersteunen van hormoonproductie en de opname van voedingsstoffen.

Dierlijke eiwitten, zoals vleesvis en zuivelproducten, kunnen leiden tot hogere niveaus van verzadigde vetten en cholesterol, die op de lange termijn tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, noten en zaden, bevatten minder verzadigde vetten en cholesterol en zijn over het algemeen gezonder voor het lichaam

BALANCEER JE DIEET

Tot slot is het belangrijk om op te merken dat het consumeren van voldoende eiwitten belangrijk is voor de gezondheid en spieropbouw, maar het is ook belangrijk om in evenwicht te zijn en alleen te consumeren wat het lichaam nodig heeft. Zo kun je kiezen voor de gebalanceerde maaltijden van PRAZ. Naast dat deze maaltijden erg makkelijk te bereiden zijn en je niet hoeft te koken, zitten ze boordevol voedingsstoffen. Alle maaltijden zijn zo samengesteld dat ze bijdragen aan het doel wat jij jezelf hebt gesteld. Of dit nu afvallen is of het opbouwen van spiermassa, PRAZ helpt je je doelen te bereiken. Ook voorkom je dat je te veel eiwitten binnenkrijgt, omdat je een gebalanceerde maaltijd eet.