• Gratis verzending vanaf 125,-
 • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
 • Vers bereid en direct ingevroren
 • Gratis verzending vanaf 125,-
 • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
 • Vers bereid en direct ingevroren
blog
eiwitten
plantaardige eiwitten wat zijn het en hoe verwerk je ze in je dieet

Plantaardige eiwitten, wat zijn het en hoe verwerk je ze in je dieet?

Eiwitshakes, kipfilet en vis. Iedereen kent deze ‘eiwitbommetjes’ wel. Dat is ook niet gek want veel mensen halen hun eiwitten uit dierlijke producten. Maar wist je dat ook verschillende plantaardige eiwitbronnen zijn die net zo voedzaam zijn en makkelijk gebruikt kunnen worden als eiwitrijke voeding? In dit blog gaan we dieper in op wat plantaardige eiwitten zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze in je dieet kunt opnemen.

WAT ZIJN PLANTAARDIGE EIWITTEN?

Plantaardige eiwitten zijn eiwitten die voorkomen in verschillende soorten plantaardig voedsel. Denk hierbij aan granen, peulvruchten, noten, zaden en groenten. In tegenstelling tot dierlijke eiwitten, bevatten plantaardige eiwitten geen cholesterol en minder verzadigde vetten. Plantaardige eiwitten zijn dus een gezonder alternatief voor de opbouw en het onderhoud van spieren, weefsels, hormonen en enzymen in ons lichaam. Door plantaardige eiwitbronnen op te nemen in je dieet, kun je voldoende eiwitten binnen krijgen én profiteren van de gezondheidsvoordelen die ze bieden.

VOORDELEN VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN

Een van de voordelen van plantaardige eiwitten, is dat het bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Een dieet dat rijk is aan plantaardige eiwitten, kan helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen, beroertes, diabetes en bepaalde soorten kanker. Daarnaast zijn plantaardige eiwitten duurzamer en beter voor het milieu dan dierlijke eiwitten, omdat ze minder land, water en energie nodig hebben om te produceren.

TIPS OM PLANTAARDIGE EIWITTEN IN JE DIEET TE VERWERKEN

Nu we weten welke plantaardige eiwitbronnen er zijn, is het tijd om te kijken hoe je deze eiwitten in je dieet kunt opnemen. Hier zijn enkele tips:

 • Voeg peulvruchten toe aan salades, stoofschotels en soepen.

 • Vervang dierlijke eiwitten door sojaproducten zoals tofu of tempeh.

 • Gebruik granen zoals quinoa en bulgur als basis voor een salade of bijgerecht.

 • Maak smoothies met plantaardige eiwitpoeders, zoals erwten- of rijst proteïne.

 • Maak een mix van noten en zaden en voeg ze toe aan je ontbijtgranen, smoothies of salades.

 • Maak hummus of een andere dip van kikkererwten en gebruik deze als gezonde snack.

 • Gebruik volkoren pasta in plaats van witte pasta en voeg groenten en bonen toe voor extra eiwitten.

BELANGRIJK OM TE WETEN VOOR JE DIEET

Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van een gevarieerd dieet de beste manier is om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Het combineren van verschillende plantaardige eiwitbronnen kan helpen om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Het combineren van granen en peulvruchten is bijvoorbeeld een goede manier om ervoor te zorgen dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Hiervoor kun je natuurlijk zelf zwoegen in de keuken, maar je kunt ook kiezen voor de vegetarische of vegan maaltijden van PRAZ. Deze maaltijden zitten boordevol eiwitten en andere voedingsstoffen. Naast dat ze erg lekker zijn, zijn ze ook gemakkelijk klaar te maken. Zo krijg je alsnog voldoende plantaardige eiwitten binnen, zonder dat je hier heel veel moeite voor moet doen.