• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
eiwitten
advies over eiwitten bij wie speelt het de grootste rol

Advies over eiwitten: bij wie speelt het de grootste rol?

Zodra jij volle bak inzet op een gezonde levensstijl, let je uiteraard nauwkeurig op je voeding. Wat eet je wel, en vooral: wat eet je niet? Gedegen advies over eiwitten kan daarbij eigenlijk niet missen. Want eiwitrijke voeding is goed, toch? Bij PRAZ weten we alles over eiwitten en geven hier graag wat advies over. Want bij wie spelen eiwitten de grootste rol?

EIWITTEN ENKEL VOOR SPORTERS?

Eiwitten spelen voor iedereen in het dagelijks leven een belangrijke rol. Maar door de werking van eiwitten, heeft de een net wat meer eiwitten nodig dan de ander. Als je bijvoorbeeld regelmatig sport, is het belangrijk om voldoende eiwitten in je dieet op te nemen. Eiwitten zijn belangrijk voor sporters omdat ze helpen bij het opbouwen en herstellen van spieren die beschadigd kunnen raken tijdens het sporten. Sporters hebben meer eiwitten nodig dan niet-sporters omdat hun lichaam meer spierafbraak ervaart als gevolg van de fysieke activiteit die ze uitoefenen. Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kipvis, magere zuivelproducten en bonen kunnen helpen om de eiwitbehoefte van een sporter te vervullen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een uitgebalanceerd dieet belangrijk is voor sporters en niet alleen gericht moet zijn op eiwitten.

HANDIGE TIPS VOOR GOEDE EIWITINNAME

Sport jij relatief veel? Dan zijn eiwitten dus belangrijk zoals je kon lezen. Nieuw in deze wereld en op zoek naar een goede balans in jouw dieet? Bekijk dan zeker even deze tips voor een goede eiwitinname:

EET EIWITRIJK VOEDSEL NÁ DE TRAINING

Wanneer moet je nu eiwitten nemen: voor of na het sporten? Het is belangrijk om direct na het sporten je lichaam te voorzien van voldoende eiwitten om het spierherstel te bevorderen. Kies daarom voor eiwitrijk voedsel, zoals magere kwark of kip, vlak na het sporten. Hoeveel tijd hiertussen mag zitten? Het is aanbevolen om binnen 30 minuten na het sporten eiwitten in te nemen om het spierherstel optimaal te ondersteunen.

NEEM EEN EIWITSHAKE OF -REEP

Een eiwitshake of -reep kan een handige manier zijn om extra eiwitten binnen te krijgen als je onderweg bent of geen tijd hebt om een eiwitrijke maaltijd te bereiden direct na het sporten. Kies voor een kwalitatieve shake of reep die weinig suiker en kunstmatige toevoegingen bevat. Ook kun je altijd een kijkje nemen bij de kant-en-klaarmaaltijden van PRAZ zodra je tijdsgebrek hebt: wij bereiden heerlijke maaltijden die vol zitten met eiwitten!

VARIEER IN EIWITBRONNEN

Het is belangrijk om te variëren in eiwitbronnen om een breed scala aan aminozuren binnen te krijgen. Aminozuren spelen een grote rol in eiwitten en zijn het meeste nodig voor spierherstel en -groei. Kies daarom voor een breed dieet met diverse eiwitbronnen. Vergeet bijvoorbeeld kipmaaltijden niet af te wisselen met een vegetarisch alternatief of vismaaltijd!

MEER EIWITTEN ETEN?

Hoewel sporters dus extra moeten opletten, zijn zij niet de enige ‘doelgroep’ voor eiwitten. Of je nu aan sport doet of gewoon regelmatig beweegt, eiwitten zijn een belangrijke bouwsteen voor je lichaam en kunnen je helpen om je doelen te bereiken. Als je meer eiwit wilt eten, dan is het advies om de bovenstaande punten eens mee te nemen in je voedingsschema. Wanneer we eiwitrijk voedsel eten, breken onze spijsverteringsenzymen het af tot aminozuren, die vervolgens door het lichaam worden gebruikt voor verschillende functies. Maar hoeveel eiwitten moet je dan eten? Een algemene richtlijn is om ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te eten. Voor mensen die aan sport doen of een actieve levensstijl hebben, kan dit echter meer zijn, tot wel 1,2-1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

EEN GEZOND LEVEN…

Om af te sluiten: eiwitten helpen niet alleen bij het opbouwen en herstellen van spieren. Het eten van eiwitten kan ook op andere manieren bijdragen aan een gezonde levensstijl. Eiwitten helpen bijvoorbeeld ook bij het beheersen van de eetlust. Dit komt doordat ze langer een verzadigd gevoel geven dan koolhydraten of vetten. Zo kunnen eiwitten bijdragen aan gewichtsverlies of het behoud van een gezond gewicht. Eiwitten kunnen ook helpen bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Ben je op zoek naar gezonde maaltijden die binnen no-time op tafel staan? Probeer dan eens een van onze sportmaaltijden! Je kunt precies zien hoeveel eiwitten erin zitten en of het dus past binnen jouw schema. Of je nu wilt werken aan je conditiespiermassa wil opbouwen of juist bezig bent met droogtrainen.