• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
eiwitten
hoe werkt de afbraak van eiwitten in je lichaam

Hoe werkt de afbraak van eiwitten in je lichaam?

Eiwit is een voedingsstof die in zowel alle voeding voorkomt. Het is daarom ook erg belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van onze spieren, weefsels en organen. Wanneer we eiwitten eten, worden ze afgebroken tot kleinere deeltjes, deze noemen we aminozuren. Aminozuren worden weer gebruikt om nieuwe eiwitten te maken of om andere functies in ons lichaam uit te voeren. Maar hoe werkt het proces van het afbreken van eiwitten in ons lichaam nadat je net een bord met eiwitrijke voeding hebt gegeten? Daar gaan we je in dit blog alles over vertellen.

HET PROCES VAN EIWIT VERTERING

De vertering van eiwitten begint in ons maag-darmkanaal. Wanneer we eiwitten eten, worden ze in de maag afgebroken door zoutzuur en enzymen. Deze enzymen helpen bij het afbreken van de lange eiwitketens tot kortere aminozuurketens. Deze kortere ketens gaan dan weer richting de dunne darm, waar andere enzymen de eiwitten verder afgebroken worden tot individuele aminozuren.

Wanneer ze eenmaal zijn afgebroken, worden de aminozuren opgenomen in de bloedbaan en vervoerd naar verschillende delen van het lichaam. Ze gaan dan naar waar ze het meeste nodig zijn. Sommige aminozuren worden gebruikt om nieuwe eiwitten te maken, terwijl andere worden gebruikt als brandstof voor bijvoorbeeld meer energie. Dit hangt af van waar het lichaam het op dat moment het meeste nodig heeft.

Het proces van eiwitafbraak en -opbouw is dynamisch en verandert steeds in ons lichaam. Het hangt af van de inname van eiwitten en de behoeften van ons lichaam op dat moment. Wanneer je intensief sporten, hebben je meer eiwitten nodig om spieren op te bouwen en te herstellen. In dit geval zal het lichaam meer eiwitten afbreken om aan deze behoefte te voldoen.

DEZE FACTOREN BEÏNVLOEDEN DE VERWERKING VAN EIWIT

Er zijn verschillende factoren die de vertering en opname van eiwitten in ons lichaam beïnvloeden. Eén daarvan is de kwaliteit van de eiwitten die we eten. Sommige eiwitten zijn namelijk makkelijker verteerbaar dan andere, dit heeft met de samenstelling van de aminozuren te maken. Eiwitten van dierlijke oorsprong, zoals vlees-, vis- en zuivelproducten, bevatten over het algemeen alle belangrijke aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Plantaardige eiwitten, zoals bonen en granen, bevatten echter vaak niet alle essentiële aminozuren en moeten daarom worden gecombineerd om een volledig eiwitprofiel te bieden.

BEREIDING VAN VOEDSEL

Een andere factor die de vertering en opname van eiwitten kan beïnvloeden, is de manier waarop we ons voedsel bereiden. Sommige bereidingsmethoden, zoals koken en bakken, kunnen de verteerbaarheid van eiwitten verbeteren. Andere methoden, zoals frituren en grillen, kunnen echter de verteerbaarheid van eiwitten juist weer verminderen.

JE LEEFTIJD

Bovendien kan onze leeftijd en gezondheidstoestand ook invloed hebben op onze eiwit verwerking. Naarmate we ouder worden, kan onze spijsvertering trager worden en kunnen we minder efficiënt eiwitten afbreken en opnemen. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ook moeite hebben met de vertering en opname van eiwitten.

ZO OPTIMALISEER JE JE EIWITOPNAME

Als je je eiwitinname wilt optimaliseren, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de vertering en opname te verbeteren. Ten eerste is het belangrijk om eiwitrijke voedingsmiddelen te eten die makkelijk verteerbaar zijn en een goede eiwitten bevatten. Het gaat dan om dierlijke producten zoals mager vlees, vis, gevogelte en eieren. Maar ook plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten en zaden.

Ten tweede is het belangrijk om je voedsel op de juiste manier te bereiden. Koken en bakken zijn bijvoorbeeld goede manieren om eiwitten te bereiden, terwijl frituren en grillen de verteerbaarheid kunnen verminderen. Het is ook belangrijk om voldoende vocht te consumeren om de spijsvertering te vergemakkelijken en de opname van voedingsstoffen te verbeteren.

Lijkt het je lastig om je eiwitten allemaal bij te houden, af te wegen en ook nog klaar te maken? Dan kunnen de maaltijden van PRAZ uitkomst bieden. Onze kip maaltijden of vis maaltijden zitten boordevol met de juiste eiwitten. Het scheelt je daarnaast ook nog veel tijd omdat je niet lang in de keuken hoeft te staan.