• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
vetpercentage
wat is visceraal vet en hoe kom je er vanaf

Wat is visceraal vet en hoe kom je er vanaf?

Visceraal vet, het is een lastig woord en veel mensen weten ook niet wat het is. Maar visceraal vet is een van de schadelijkste vormen van vet in je lichaam. Visceraal vet is iets anders dan buikvet, maar het huisvest zich wel in je buikholte. Je kunt dit vet niet voelen of zien, wat het gelijk ook erg gevaarlijk maakt. Het is belangrijk om goed te weten wat visceraal vet is en hoe je er vanaf kunt komen als je er te veel van hebt. In dit artikel vertellen we je alles over visceraal vet, ook hoe het ontstaat en hoe je er vanaf kunt komen. Lees dus snel verder als je alles wilt weten over visceraal vet.

WAT IS VISCERAAL VET?

Visceraal vet is lastig te zien, je weet dan ook niet goed hoeveel je hiervan hebt. Visceraal vet bevindt zicht tussen je organen, het wordt dan ook wel orgaanvet genoemd. Omdat het hier ligt, is het een gevaarlijke vorm van vet. Je kunt bijvoorbeeld heel slank zijn, maar veel visceraal vet hebben. Veel mensen weten dan ook niet dat het een probleem vormt. Maar visceraal vet kan zich ophopen rondom vitale organen, denk hierbij aan je darmen of je lever. Het kan zich ophopen in de slagaders zonder dat je dit doorhebt.

IS VISCERAAL VET GEVAARLIJK?

Wanneer je veel visceraal vet hebt, kan het gezondheidsproblemen veroorzaken. Visceraal vet oefent druk uit op je buikholte waar belangrijke organen zitten. Het kan naast verstopte (slag)aderen zorgen voor meer ontstekingen dan je gewend bent. Daarnaast verhoogt visceraal vet de kans op diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Je kunt meten hoeveel visceraal vet je hebt en wanneer dit gevaarlijk voor je is.

HOE KUN JE VISCERAAL VET BEREKENEN?

Je kunt visceraal vet laten meten bij een arts, maar je kunt dit ook helemaal zelf doen. Je kunt dit zelf doen door de grootste delen rond je taille en heup te meten met een meetlint. De optie is niet helemaal nauwkeurig, maar geeft wel een indicatie. Nadat je je heup en je taille hebt opgemeten, deel je beide getallen door elkaar. Een gezond mannen lichaam moet minder dan 1,0 hebben, voor vrouwen geldt dat het minder dan 0,85 moet hebben. Je kunt je BMI in combinatie met de afmetingen van je taille ook gebruiken als indicator. Als je BMI-score hoog is en je een grote taille hebt, dan is de kans zeer groot dat je te veel visceraal vet hebt.

HOE ONTSTAAT VISCERAAL VET?

Het is genetisch bepaald dat sommige mensen een hoger visceraal vetpercentage hebben dan anderen. Zo zit er verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om het opslaan van visceraal vet. Bij mannen, ongeacht de leeftijd, wordt het vet vaker opgeslagen rond de buikstreek. Bij vrouwen gebeurt dit ook op de heupen, billen en benen. Wanneer vrouwen ouder worden, rond de menopauze, krijgen zij meer vet rond de buikstreek. Het ontstaan van visceraal vet gebeurt hetzelfde als gewoon vet. Namelijk doordat je meer calorieën binnenkrijgt, dan dat je verbrandt. Er zijn daarnaast ook een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van visceraal vet, namelijk:

  • Ongezond veel alcoholgebruik

  • Je leeftijd

  • Te weinig slaapuren

  • Ongezonde leefgewoonten (roken, slecht eten)

  • Te weinig tot geen beweging

Er is nog geen reden tot paniek wanneer je denkt dat je te veel visceraal vet hebt. Er is, net zoals je ‘gewone’ vet, een manier om dit te verbranden.

HOE KUN JE VISCERAAL VET VERBRANDEN?

Visceraal vet verbranden is heel verstandig, omdat het erg gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Echter is het niet gemakkelijk, het vereist aanpassingen in je dieet en levensstijl. Er zijn drie simpele methodes om van je viscerale vet af te komen: meer bewegen, gezonder eten en je leefgewoonten aanpassen. Een gezond dieet dat is gericht op afvallen en buikvet verliezen kan je helpen om dit overtollige vetpercentage te verlagen. Daarbij is meer sporten om vet te verbranden altijd een goede manier.

Wat ook belangrijk is, is om het stresshormoon ‘cortisol’ omlaag te krijgen. Dit hormoon heeft invloed op het vasthouden van vet in je lichaam. Wanneer je veel stress ervaart, is het lastiger om van overtollig vet af te komen.

We hopen je met dit blog meer informatie te hebben gegeven over visceraal vet. Wees je bewust van deze vorm van vet en voorkom gevaarlijke situaties.