• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
vetpercentage
vet verbranden voor beginners

Vet verbranden voor beginners. Wij leggen je alles uit over vetverbranding

Vet verbranden is dé manier om jouw gezondheidsdoelstellingen te halen. Wil je namelijk afvallen, dan is vetverbranding de manier om dit te doen. Maar wanneer je vet wilt verbranden, is het belangrijk om precies te weten wat het is en hoe het werkt. Alleen op die manier kun jij aan de slag met vet verliezen. In dit blog vertellen we je alles over vet verbranden en hoe dit proces in je lichaam eruit ziet.

Wat is vetverbranding?

Heel simpel, vet verbranden is het proces waarbij je lichaam vet omzet in energie. Je lever zet namelijk vet om in vetzuren en glycerol. Je lichaam zet dit dan weer om in koolstofdioxide, water en energie. Met deze energie zal je lichaam aan de slag gaan om je spieren aan te sturen. Maar we zeggen wel dat het heel simpel gezegd is, maar er gaat een heel proces vooraf aan het omzetten van vet in energie. Dit proces heet glucoseverbranding.

Wat is glucoseverbranding?

Glucose is een koolhydraat gemaakt uit zetmeel en suikers. Glucoseverbranding is het proces waarbij je lichaam energie haalt uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Er zit een bepaalde volgorde vast aan waar je lichaam energie vandaan haalt. Eerst haalt je lichaam energie uit koolhydraten. Koolhydraten worden namelijk in je lichaam omgezet in glucose. Glucose is dan op zijn beurt weer de brandstof die je nodig hebt om te bewegen. Je lichaam heeft altijd een reservevoorraad glucose, deze wordt gebruikt voor als je gaat sporten. Onthoudt altijd goed, dat je lichaam eerst koolhydraten verbrandt voordat het eiwitten en vet verbrandt.

Hoe verbrandt je lichaam vet?

Nu we weten dat je lichaam vet omzet in energie en dan vet niet vooraan in de rij staat wanneer het gaat om vetverbranding, rest ons nog een vraag: hoe verbrandt je precies vet? Wanneer je vet is omgezet naar energie, is het belangrijk om je lichaam in een negatieve energiebalans te brengen. Wanneer dit gebeurt, gaat je lichaam aan vetverbranding doen. Je lichaam gaat dan aanspraak maken op je vetreserve, precies waar die voor bedoeld is. Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, zet je lichaam dit weer om in vet. Wanneer je dit blijft doen, zal je vetreserve steeds meer worden waardoor je vetpercentage ook hoger wordt. Zorg ervoor dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan maakt je lichaam gebruik van je opgeslagen energie. Bij dit proces verbrandt je lichaam dus vet waardoor je vetpercentage omlaag gaat.

Waarom verbrand je geen vet?

Ben je goed bezig met sporten en let je goed op je eten om vet te verbranden, maar wil het maar niet lukken? Dat kan helaas voorkomen… Gelukkig weten we een aantal redenen waar dat aan kan liggen. We delen ze graag met je.

  • Je slaapt te weinig

Het klinkt gek, maar slaap is onwijs belangrijk bij vetverbranding. Je lichaam heeft voldoende energie nodig om ook aan de binnenkant goed te blijven functioneren. Een goede nachtrust heeft hier veel invloed op.

  • Je eet te weinig

Wanneer je te weinig eet, geef je je lichaam te weinig brandstof. Je lichaam gaat dan over in een overlevingsstand waardoor er geen energie meer wordt gehaald uit je vetreserves.

  • Je beweegt niet genoeg

Niet alleen met eten, maar ook met sporten verbrand je natuurlijk vet. Wanneer je te weinig beweegt of sport, zal je vetverbranding hierdoor langzamer gaan. Probeer minimaal een half uur tot een uur per dag te bewegen.

  • Je voedingsstoffen zijn uit verhouding

Zoals eerder gezegd, verbrandt je lichaam eerder koolhydraten dan vet. Hoe minder koolhydraten je inneemt, hoe sneller je lichaam overgaat op vetverbranding. Blijf hier dus goed op letten.

We hopen je op deze manier een inzicht te hebben gegeven hoe vetverbranding werkt. Succes met het worden van de beste versie van jezelf!