• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
vetpercentage
skinny fat wat is het

Skinny fat, wat is het?

Is het mogelijk om een gezonde Body Mass Index (BMI) te hebben, maar toch metabool-obees te zijn? In de volkstaal is dit bekend als "skinny-fat". Wat betekent deze term, wat zijn de gezondheidsrisico's en hoe kun je dit veranderen?

Wat is skinny fat?

Vroeger werd de BMI gebruikt om te bepalen of iemand overgewicht had, wat overeenkomt met het gewicht van een persoon naar verhouding van hun lengte. Het vetpercentage werd echter vaak over het hoofd gezien. Maar een gezonde BMI is niet de enige indicator van gezondheid. Zo kunnen mensen met een hoog BMI een gezond vetpercentage hebben, terwijl mensen met een normaal gewicht een te hoog vetpercentage kunnen hebben. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral als het vet zich ophoopt rond de buik.

Als iemand een gezond BMI heeft maar een te hoog vetpercentage, wordt dit "normaal gewicht obesitas" genoemd, ofwel skinny-fat. Zulke mensen hebben vaak metabole afwijkingen, zoals een verhoogd insulinegehalte in het bloed of een toename van de grootte van vetcellen.

In 1981 werd voor het eerst gesproken over individuen met een normaal gewicht, maar met kenmerken van obesitas. Deze toestand, gekenmerkt door hyperinsulinemie, hypertriglyceridemie en hoge bloeddruk, ondanks een gezonde BMI, werd "metabool obees maar normaal gewicht" genoemd. Ongeveer 5-45% van de mensen met een gezonde BMI lijden aan deze aandoening en lopen daardoor een hoger risico op verschillende ziekten.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s als je skinny fat bent

Skinny-fat individuen lopen een hoger risico op metabool syndroom, hart- en vaatziekten en hebben een hogere kans op overlijden. Studies tonen aan dat ze ook een hoger risico hebben op het ontwikkelen van type 2 diabetes en een te hoge bloeddruk. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Dit risico is hoger bij iemand met een gezond BMI en te veel visceraal vet dan bij iemand met een hoog BMI maar geen gebrek aan visceraal vet.

Hoe kom jij erachter of je skinny fat bent? 

Verschillende studies gebruiken verschillende criteria om normaal gewicht obesitas te classificeren. Er zijn nog geen eenduidige afspraken over. Om te weten of je een verhoogd risico loopt, kun je overwegen je vetpercentage te bepalen, bijvoorbeeld met een bio-impedantiemeting of huidplooimeting.

Wat kun je aan skinny fat doen? 

Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen het risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten al verminderen. Caloriebeperking kan ook al gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen met deze aandoening.

Als je een gezond BMI hebt maar een te hoog vetpercentage, vooral visceraal vet, is het belangrijk om het vetgehalte te verminderen, ondanks dat je een gezond gewicht hebt. Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een effectieve manier om af te vallen. Onze maaltijden bevatten de juiste voedingsstoffen om je lichaam te voeden en te ondersteunen tijdens jouw afslankproces. En sport daarnaast dus voldoende om je calorieën te verbranden om te streven naar jouw ideale gewicht.