• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
vetpercentage
kun je vet verbranden met voeding

Kun je vet verbranden met voeding? Wij zochten het uit

Veel Nederlanders houden zich dagelijks aan een dieet. Sommige doen dit om meer spieren te kweken, anderen doen dit weer om af te vallen. Iedereen heeft zijn eigen doel, maar kun je met eten bijvoorbeeld ook vet verbranden. Nu heeft het proces van eten zelf niet direct invloed op het verlagen van je vetpercentage. Echter heeft eten wel degelijk effect op je vetverbranding. Hoe dat precies werkt, leggen we je uit in dit artikel.

VOEDING OM VETVERBRANDING TE STIMULEREN

Wanneer je ervoor kiest om te werken aan je vetpercentage, denk je waarschijnlijk aan het niet meer eten van vet. Maar dat klopt niet helemaal, omdat je lichaam vet nodig heeft voor energie. Maar er zijn wel trucjes om met voeding ervoor te zorgen dat je lichaam sneller en meer vet verbrandt. Zo kun je ervoor kiezen om meer voeding te eten met een hoge thermische waarde. Een lastig begrip, maar eenmaal uitgelegd, niet heel lastig om te begrijpen.

THERMISCHE WAARDE, WAT IS DAT?

Voeding met hoge thermische waarde is voeding waarbij je lichaam meer moeite moet doen om deze te verteren. Voeding waar je aan moet denken, is voeding met veel eiwitten en vezels. Je lichaam kan deze voedingsstoffen moeilijker verteren. Omdat je lichaam meer energie nodig heeft om deze voedingsstoffen te verteren, is je lichaam dus ook langer aan het werk. Door het harde werk wat je lichaam moet leveren om deze voeding te verteren, zullen je vetreserves eerder worden aangebroken. Wat zijn van voorbeelden van voeding met een hoge thermische waarde? Denk hierbij aan fruit, groente, havermout en eieren.

EET NIET MEER DAN NODIG IS

Vaak hoor je dat je meerdere kleine maaltijden op een dag moet eten in plaats van je drie vaste maaltijden, zoals ontbijt, lunch en diner. Maar dit is eigenlijk niet helemaal juist, want je kunt je het beste houden aan drie maaltijden per dag. Dit komt door het feit dat wanneer je een nieuwe maaltijd eet, je lichaam toe moet geven aan de suikers die het binnenkrijgt. Je lichaam gebruikt dan deze suikers en koolhydraten die het binnenkrijgt telkens als nieuwe energie, in plaats van je vetreserves aan te breken. Wanneer je jezelf beperkt tot drie maaltijden per dag (zonder tussendoortjes), dan zal je lichaam steeds vaker energie pakken van je vetreserves. Zo verbrandt je lichaam niet steeds de nieuwe suikers die het binnenkrijgt, maar pakt het juist de vetreserves waar je zo graag vanaf wilt.

EET NIET TE WEINIG CALORIEËN

Te veel calorieën eten is niet goed voor je omdat je lichaam dit overschot opslaat als vet. Maar door te weinig calorieën te eten, draai je dit effect niet om. Wanneer je te weinig calorieën eet, zal je lichaam zuiniger omgaan met de calorieën die het binnenkrijgt. De calorieën die je eet op een dag, zal je lichaam eerder opslaan als vet om te gebruiken voor energie. Zorg er dus bij een calorietekort voor dat je niet te ver van je caloriebehoefte gaat zitten. Is je caloriebehoefte dus 2100 calorieën per dag, zorg dan dat je rond de 1700 calorieën eet.

Het verbranden van vet en voeding hebben dus wel degelijk met elkaar te maken. Echter hebben ze niet per se direct een verband met elkaar. Zo zorgt voeding er mede voor dat je vet kunt verbranden, maar moet je wel nog goed blijven sporten om veel vet te verbranden.