• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
vetpercentage
kun je vet omzetten in spieren

Vet omzetten in spieren, is het mogelijk?

Wanneer je start met sporten, is vaak het doel om er strakker uit te zien en daarbij vet te verbranden. Veel beginnende sporters vinden zich te zwaar en willen van dat vetlaagje af. Dit kan een hele goede drijfveer zijn om te sporten. Maar naast alleen vet verbranden, willen ook veel sporters zichtbaar resultaat boeken in de vorm van meer zichtbare spieren. Dit staat ook in relatie met elkaar. Hoe lager je vetpercentage, hoe meer spieren er zichtbaar zijn. Wat veel sporters denken, is dat je vet dus gelijk kunt omzetten in spieren. Maar is dit eigenlijk wel zo? Om antwoord te geven op de vraag of je vet kunt omzetten in spier, kijken we in dit artikel hoe spieropbouw werkt, hoe je vet verbrandt en of je dus vet kunt omzetten in spier. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

IN HET KORT: HOE WERKT SPIERGROEI?

Wanneer je bent begonnen met sporten, is het altijd leuk om hier resultaat van te zien. Een mogelijk resultaat van sporten, is de groei van je spieren. Maar wat veel sporters ook weten, is dat dit niet van de ene op de andere dag gebeurt. Het groeien van spieren vergt tijd en ook veel inspanning. Maar weet je precies hoe spiergroei werkt? Het is een lang en ingewikkeld verhaal, maar we gaan het hier in het kort proberen uit te leggen.

HYPERTROFIE

Wanneer je gaat sporten belast je uiteraard je spieren. Door je spieren te belasten, ben je je spieren bewust aan het beschadigen. Deze beschadigingen ontstaan doordat je een beweging maakt met je spier. Tijdens deze beweging trekt je spier naar elkaar toe en laat deze vervolgens weer los, ook wel contractie genoemd. Wanneer deze contractie plaatsvindt met een (te) zware belasting, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren (microtrauma). Als reactie op dit microtrauma zorgt je lichaam er met een herstellende reactie voor dat deze scheurtjes zo snel mogelijk herstellen. Tijdens dit proces wordt het gerepareerde deel van de spier groter en sterker. Dit komt omdat je lichaam ervoor wilt zorgen dat je de volgende keer deze belasting wel aan kan. Dit proces heet hypertrofie. De ontstekingsreactie na het ontstaan van schade aan je spieren, herstellen je spiervezels, waarna je spieren dus groeien.

HOE VERBRAND JE VET?

Vetverbranding, iets wat veel (beginnende) sporters graag willen. Maar hoe werkt dat nu precies? En wat is de beste manier om vet te verbranden? In dit artikel leggen we het kort uit. Wil je nu meer weten over vetverbranding? Lees dan ons interessante artikel over vetverbranding.

Wanneer je vet wilt verbranden, moet je minder eten dan je nog hebt. Dit noemen we ook wel een calorietekort. Bij een calorietekort kiest het lichaam ervoor om je reserves aan te breken. Je lichaam haalt namelijk energie uit het eten en drinken die je binnenkrijgt. Maar wanneer je lichaam geen energie haalt uit het eten, omdat je minder eet en drinkt, haalt je lichaam energie uit je reserves. Het percentage aan vet wat je hebt, is eveneens de energiereserve die je lichaam heeft. Wanneer je lichaam je reserves aanbreekt, ben je vet aan het verbranden. Je kunt vet verbranden door minder te eten, maar ook door te sporten. Omdat je lichaam dan meer energie nodig heeft dan wanneer je een dag niet sport.

KUN JE VET VERBRANDEN EN SPIER OPBOUWEN?

Het is mogelijk om spieren op te bouwen terwijl je vet aan het verbranden bent. Door extra te sporten kun je vet verbranden. Wanneer je er daarbij voor zorgt dat het aantal eiwitten wat je inneemt hoog blijft, zullen je spieren blijven groeien. In ons blog over spiergroei en eiwitten lees je hoe dit precies werkt. Doordat je eiwitten hoog blijven, zullen je spieren dit gebruiken om te groeien en zal je lichaam deze eiwitten niet opslaan als vet.

Wil je je vetpercentage behouden en spieren opbouwen? Ook dat is mogelijk. Dan moet je ervoor zorgen dat je calorie-inname net even wat hoger is dan je dagelijkse caloriebehoefte. Dit overschot zal je lichaam gebruiken voor energie wat je weer nodig hebt om te sporten. Hierdoor zal je spierpercentage toenemen.

KUN JE VET OMZETTEN IN SPIEREN?

De vraag na het lezen van dit artikel is natuurlijk, kun je vet omzetten in spier? Het antwoord op deze vraag is simpel, namelijk: nee, dit kan niet. Biologisch gezien is het niet mogelijk om vet direct om te zetten in spier. Wel kun je vet verliezen en spier opbouwen of vet behouden en spier opbouwen. Maar vet direct omzetten in spieren is dus (helaas) niet mogelijk. Kijk goed naar wat je sportdoel is en bepaal aan de hand hiervan je dieet. Op die manier haal je het snelste je sportdoelen.