• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
vetpercentage
hoe kun je je vetpercentage verlagen

Hoe kun je je vetpercentage verlagen? Wij geven je 7 handige tips

Wanneer mensen denken aan afvallen, denken ze vrijwel gelijk aan het afvallen in gewicht. Dit is natuurlijk een goede optie, maar je kunt er ook voor kiezen om je gewicht te behouden en je vetpercentage te verlagen. Dit wordt in de sportwereld ook wel droogtrainen genoemd. Hierbij is het doel om je vetpercentage te verlagen, maar zelf op gewicht te blijven. Je vetpercentage is de hoeveelheid vet in je lichaam, ten opzichte van je totale gewicht. Voor veel mensen klinkt dit natuurlijk als muziek in de oren, maar hoe verlaag je precies je vetpercentage? In dit artikel geven we je aan de hand van 7 tips daar antwoord op.

WAT IS EEN GEZOND VETPERCENTAGE?

Voordat we dieper ingaan op hoe je je vetpercentage kunt verlagen, is het goed om te weten wat een gezond vetpercentage is. Een gezond vetpercentage verschilt per persoon en sportdoel. Zo kan het vetpercentage van een man hoger of lager liggen dan het vetpercentage van een vrouw. Als je hier meer informatie over wilt hebben, kun je dit lezen in onze interessante blogs over vetpercentages. Ook kun je lezen hoe je je vetpercentage kunt berekenen. In dit blog gaan we het verder hebben over hoe je dit vetpercentage kunt verlagen.

TIP 1: FOCUS OP JE CALORIEBEHOEFTE

Zoals we ook al een beetje hebben uitgelegd in ons blog over vet omzetten in spier, is het belangrijk om te letten op je caloriebehoefte wanneer je vet wilt verbranden. Afvallen en vet verbranden kan heel simpel zijn. Je moet er namelijk voor zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan dat je inneemt. Op die manier haalt je lichaam energie uit je reserves, oftewel het vet wat zich al in je lichaam bevindt, en verbrand je dus vet. Is je caloriebehoefte bijvoorbeeld 2300 per dag, probeer dan iets lager te zitten om overtollig vet te verbranden.

TIP 2: DRINK VOLDOENDE WATER

Voldoende water drinken. Het is iets waarvan we weten dat het gezond is, maar alsnog bij veel mensen te weinig gebeurt. Naast dat water ontzettend belangrijk is voor vrijwel al je lichaamsfuncties, kun je ook nog eens je vetpercentage ermee verlagen. Het komt namelijk voor dat je lichaam een hongergevoel verward met dorst. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat je minder eet wanneer je voldoende water drinkt. Omdat je geen trek hebt, eet je ook minder calorieën. Hoeveel water moet je dan op een dag drinken? Probeer minimaal twee liter water op een dag te drinken. Probeer wanneer je sport meer te drinken, omdat je dan natuurlijk vocht verliest met zweten.

TIP 3: WERK AAN JE CONDITIE

Een goede conditie zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, dat je je fit voelt en dat je gedurende de dag vol met energie zit. Maar een goede conditie komt niet zomaar, daar moet je goed voor trainen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met goede conditie maaltijden, maar ook met interval training. Interval training is een effectieve manier om je conditie op te bouwen, maar ook om vet te verbranden. Door korte periodes van hoge intensiteit te combineren met periodes van lage intensiteit, kun je je metabolisme verhogen waardoor je weer vet verbrandt.

TIP 4: VERMIJD HET ETEN VAN SUIKER

Net zoals we weten dat het drinken van voldoende water goed voor ons is, weten we dat te veel suiker slecht is voor ons. Maar waarom is suiker slecht voor ons? Het zijn namelijk niet alleen de calorieën die slecht zijn, maar suiker heeft ook effect op onze hormoonhuishouding. Wanneer je suiker eet, stijgt je bloedsuiker (oftewel het suiker wat in je bloedbaan terechtkomt). Om de suiker op te nemen, maakt je lichaam insuline aan wat weer wordt opgenomen door cellen in je lichaam. Je raadt het al, dit zet je lichaam weer om in vet. Hoe je dit kunt voorkomen? Eet zo min mogelijk (en liever helemaal geen) suiker.

TIP 5: DUIK DE SPORTSCHOOL IN

Naast dat cardio en interval training helpen bij het verbranden van calorieën en vet, helpt krachttraining hier ook bij. Krachttraining werkt eigenlijk hetzelfde als interval training. Je bent intensief aan het trainen waardoor je meer calorieën verbrandt. Doordat je meer calorieën aan het verbranden bent dan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, gaat je lichaam vet verbranden. Hiermee zorg je ervoor dat je lichaam je vetvoorraad aanbreekt waardoor je vetpercentage lager wordt.

TIP 6: ZORG VOOR VOLDOENDE SLAAP

Slapen is zeer ondergewaardeerd als het gaat om het verlagen van je vetpercentage. Wanneer je te weinig slaapt, zal je sneller last hebben van een hongergevoel. Het gebrek aan energie wil je opvullen met voeding. Daarnaast zorgt te weinig slaap ervoor dat je hormoonhuishouding wordt verstoord. Het hormoon cortisol wordt hierdoor ontregeld. Dit hormoon is weer belangrijk als het gaat om het hongergevoel en je vetpercentage. Maar wanneer slaap je nu voldoende? Je kunt het beste rond de acht uur per nacht slapen. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om uit te rusten en energie op te bouwen voor de komende dag.

TIP 7: EET ALLEEN ALS JE TREK HEBT

De laatste tip die we je willen meegeven als het gaat om het verlagen van je vetpercentage, is dat je alleen moet eten als je trek hebt. Wat vaak voorkomt, is dat eten een gewoonte wordt voor veel mensen. Maar het effect daarvan is dat we gaan eten, terwijl ons lichaam helemaal geen eten nodig heeft. Vaak kiezen we dan ook nog eens voor ongezonde tussendoortjes. Als je je lichaam leert om alleen te eten op de ‘vaste tijden’ zul je ook minder eten en minder snel een hongergevoel hebben. Heb je echt trek tussendoor? Kies dan voor een stuk fruit of een gezonde snack.

We hopen je met deze tips te hebben geholpen om inzicht te krijgen in hoe je je vetpercentage het beste kunt verlagen. Als bonus tip willen we je graag meegeven om eens te kijken bij onze PRAZ speciaal voor afvallen. Dit zijn nauwkeurig samengestelde maaltijden die je helpen om je gezondheidsdoelen te halen.