• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
trainen
trillende spieren tijdens na sporten

Trillende spieren

Trillende spieren tijdens en na het sporten? Wij vertellen hoe dit komt!

Dit gevoel heb jij vast wel eens gehad. Je staat lekker te rammen in de gym, maar in de sportschool en ook na het sporten krijg je ineens last van trillende spieren. Het kan zijn dat je je dan afvraagt of er iets aan de hand is met jouw lichaam. Maar wees gerust, want het is een heel normaal verschijnsel. Wat is nou de reden dat je deze spiertrillingen ervaart? Wij vertellen je er graag alles over!

Hoe komt het dat ik trillende spieren heb tijdens het sporten?

Als je tijdens het trainen last krijgt van trillende spieren, komt dat vaak puur omdat je erg veel van je lichaam vraagt. Je lichaam moet dan over een grens heen gaan en ervaart net iets te veel belasting. Het is dan ook belangrijk om tussen de oefeningen door je rust te pakken, zodat je lichaam weer controle kan krijgen over je spieren. Ook kan het voorkomen dat je last krijgt van trillende spieren na het sporten. Je voelt dan wanneer je uitrust je armspieren, bilspieren of buikspieren helemaal trillen na het sporten. Dit komt vaak door overmatige verzuring tijdens je training.

Trillende spieren na het sporten

Je hebt het vast al vaak genoeg ervaren. Je bent lekker bezig met je reps en bij die allerlaatste rep, heb je echt niet meer de kracht om het te halen. Dan treedt er verzuring op in je spieren. Dit komt door het afvalproduct melkzuur dat wordt geproduceerd bij verbranding van koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je spieren stijf worden en dus ook kunnen gaan trillen. Je lichaam doet er alles aan om dit zuur af te voeren. Soms ligt het niet per se aan het feit dat er verzuring is opgetreden in je lichaam, maar door je voedingspatroon. Wanneer je lichaam een tekort heeft aan mineralen kan dit ook zorgen dat je last krijgt van kloppende spieren.


Wat te doen om trillende spieren te verhelpen?

Hier zijn 4 tips om te verhelpen dat jij tijdens en na een work-out last krijgt van trillende spieren:


Doe een warming up

Om trillende spieren te voorkomen, is het goed om jezelf voor te bereiden op de oefeningen die jij gaat uitvoeren. Doe voor je gaat sporten een korte warming-up, want het is belangrijk om te zorgen voor een goede doorbloeding zodat je spieren worden klaargestoomd voor wat er gaat komen. Op deze manier krijgen ze de energie en kracht die er nodig is. 


Doe een cooling down

Nadat je een goede sportsessie hebt gehad, is het goed voor je om een cooling down te doen. Ga kort rekken en strekken om zo de spieren even goed op spanning te brengen. Doordat de spieren worden uitgerekt, bevordert dit de doorbloeding. Zo voorkom je dat je spieren gaan trillen.  


Neem een tussendoortje

Tijdens het sporten zweet je vaak veel en dat kan zorgen voor een tekort aan zout en mineralen. Door een tussendoortje te nemen, kun je dat tekort weer aanvullen. Ook kun je een tussendoortje nemen wat rijk is aan koolhydraten. Zo kun jij je energielevel weer aanvullen en kunnen jouw spieren sneller herstellen. 


Blijf goed hydrateren

Je verliest natuurlijk veel vocht bij het sporten en daarom is het ook erg van belang om goed te blijven drinken. Voor en tijdens het sporten is het belangrijk om goed te blijven hydrateren. Op deze manier kun jij het beste uit je lichaam halen en voorkom je de kans op trillende spieren. 


Dus heb jij ervaring met trillende spieren en vroeg jij je af hoe dat nou komt en wat je ertegen kan doen? Dan heb je nu je antwoord! Doe een korte warming-up, neem tussendoortjes tijdens de training, blijf goed hydrateren en doe na afloop altijd een cooling down.