• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
trainen
beste hardloopsnelheid per doel

Beste hardloopsnelheid per doel

Wat is een goede gemiddelde hardloopsnelheid? 

Een van de populairste vormen van lichaamsbeweging is hardlopen. Dit helpt je wanneer je gaat beginnen met hardlopen bij het versterken van je spieren en om stress te verminderen. Je kunt jezelf afvragen wat een goede gemiddelde hardloopsnelheid is. Mensen halen jou steeds in en jij haalt anderen weer in. Hoe snel moet een mens nou hardlopen. In deze blog leggen wij je uit wat de gemiddelde hardloopsnelheid van de mens is en hoe hard je moet hardlopen om je doel te bereiken, of je nou wilt afvallen,  aankomen in spiermassa, of conditie wilt opbouwen.  

Normaal gemiddelde hardloopsnelheid 

Bij dit onderwerp moet je in je oren knopen dat het voor iedereen anders is. Er is geen exacte regel welke hardloopsnelheid de beste is en het feit dat je aan hardlopen doet is al heel erg goed. De juiste hardloopsnelheid ligt erg aan de leeftijd, het geslacht, je fitnessniveau en je lichaamsbouw. De gemiddelde hardloopsnelheid van de mens is 10km/h. Wanneer je deze hardloopsnelheid hanteert, loop je ongeveer 5 km in 30 minuten. Maar het feit dat jij je hardloopschoenen aantrekt en een bepaald doel wil bereiken, is al hartstikke goed! Als wij dieper ingaan op een goede gemiddelde hardloopsnelheid, dan kijken we naar de hardloopsnelheid die nodig is om een bepaald doel te bereiken.

Gemiddelde hardloopsnelheid per doel

Er zijn verschillende doelen wat de reden voor jou is om te gaan hardlopen. Je kunt natuurlijk hardlopen wanneer je graag wil afvallen, als je aan wil komen in spier of als je simpelweg je conditie op peil wilt houden. Hieronder leggen wij je uit wat de gemiddelde hardloopsnelheid is om jouw doel te bereiken en geven wij je een tip mee om jouw doel sneller te bereiken. 

Afvallen

Wanneer je als doel hebt om af te vallen door hardlopen, moet je niet alleen maar de focus hebben op je gemiddelde hardloopsnelheid. Hoe lang je gaat hardlopen en de intensiteit ervan, bijvoorbeeld intervaltrainingen, helpen je om vet te verbranden. Om af te vallen kun je steeds een gemiddelde hardloopsnelheid aanhouden van 10-12 km/u voor 1 minuut. Vervolgens kun je een minuut lopen op een rustiger tempo. Zo’n intervaltraining is erg goed voor je om af te vallen.  

Aankomen in spiermassa

Heb jij als doel om aan te komen in spiermassa? Dan is het niet per se nodig om te kijken naar je hardloopsnelheid. Om dit doel te bereiken, is het erg productief om heuveltrainingen uit te voeren. Zo heb je geen hoge snelheid nodig, maar vraag je meer van jouw spieren om die heuvel op te komen. 

Conditie opbouwen

Wanneer jij als doel hebt gesteld om je conditie op te bouwen, dan is het belangrijk om lange afstanden te lopen op een rustiger tempo. De gemiddelde hardloopsnelheid ligt rond de 10 km/u, maar probeer dan een tempo aan te houden van 6-8 km/u. Zo kun jij je uithoudingsvermogen verbeteren en de gezondheid van je hart.  

Je gemiddelde hardloopsnelheid in combinatie met PRAZ

Naast het feit dat hardlopen gewoon erg goed is voor je gezondheid is het belangrijk om te vermelden dat de juiste voeding erg belangrijk is om je doelen te bereiken. Wanneer je voldoende eiwitten consumeert, draagt dit bij aan je spierherstel en -groei en koolhydraten heb je nodig voor je energie. Om die reden is het belangrijk dat je gezond en voedzaam eet. 


Bij PRAZ is beweging in combinatie met voeding erg belangrijk. Omdat dit hand in hand gaat, bieden wij je onze sportmaaltijden aan om optimaal te scoren. Zo kun jij jouw doel bereiken. Of je nou wilt afvallen of wilt aankomen in spiermassa. Wij zijn er voor je!