• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
maaltijden
zo bereken je je caloriebehoefte

Caloriebehoefte berekenen

Het kennen van je dagelijkse caloriebehoefte is een belangrijke stap in het bereiken van je gezondheids- en fitnessdoelen, of dat nu gewichtsverlies, gewichtstoename of gewichtsbehoud is. Op deze pagina leggen we uit wat caloriebehoefte is, welke factoren deze beïnvloeden en hoe je jouw eigen caloriebehoefte kunt berekenen.

WAT IS CALORIEBEHOEFTE?

Je caloriebehoefte is de hoeveelheid calorieën die je lichaam per dag nodig heeft om te functioneren. Dit omvat de energie die nodig is voor basis lichaamsfuncties, zoals ademhalen en het pompen van bloed, evenals de energie die nodig is voor alle fysieke activiteiten die je gedurende de dag doet.

FACTOREN DIE JE CALORIEBEHOEFTE BEÏNVLOEDEN

Er zijn verschillende factoren die je caloriebehoefte beïnvloeden. Zoals je leeftijd (je metabolisme vertraagt naarmate je ouder wordt), je geslacht (mannen hebben over het algemeen een hoger metabolisme dan vrouwen), je gewicht (hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je verbrandt), je lengte (langere mensen verbranden meer calorieën) en je activiteitsniveau (hoe actiever je bent, hoe meer calorieën je verbrandt).

HOE BEREKEN JE JE CALORIEBEHOEFTE?

Het berekenen van je caloriebehoefte kan eenvoudig zijn. Hier is een basis stappenplan:

  1. Bereken eerst je Basaal Metabolisme Rate (BMR) met behulp van de Harris-Benedict formule. Dit is de hoeveelheid calorieën die je lichaam nodig heeft om basisfuncties uit te voeren. Je BMR bereken je volgens de volgende formule:

Voor mannen: BMR = 88,362 + (13,397 x gewicht in kg) + (4,799 x hoogte in cm) - (5,677 x leeftijd in jaren)

Voor vrouwen: BMR = 447,593 + (9,247 x gewicht in kg) + (3,098 x hoogte in cm) - (4,330 x leeftijd in jaren)

  1. Vermenigvuldig vervolgens je BMR met een activiteitsfactor om je totale dagelijkse energiebehoefte te berekenen. De activiteitsfactor varieert van 1,2 (voor mensen met weinig of geen lichaamsbeweging) tot 1,9 (voor mensen die zeer actief zijn). Hieronder vind je een tabel met daarin de activiteitsfactoren per energiebehoefte.

  2. Bijvoorbeeld, als je een 30-jarige vrouw bent die 70 kg weegt, 170 cm lang is en een licht actieve levensstijl heeft, zou je BMR ongeveer 1450 calorieën zijn en je totale dagelijkse energiebehoefte zou ongeveer 2200 calorieën zijn.

Zittend of weinig lichaamsbewegingActiviteitsfactor: 1,2Lichte lichaamsbewegingActiviteitsfactor: 1,375Gemiddelde lichaamsbewegingActiviteitsfactor: 1,55Zeer actiefActiviteitsfactor: 1,725Extra actiefActiviteitsfactor: 1,9

KEN JE CALORIEBEHOEFTE

Het kennen van je caloriebehoefte is een belangrijke stap in het beheren van je gewicht en het ondersteunen van je algehele gezondheid. We moedigen je aan om je eigen caloriebehoefte te berekenen en je dieet erop aan te passen. Onthoud dat het niet alleen gaat om het aantal calorieën, maar ook om de kwaliteit van de calorieën die je consumeert. Kies voor voedzame, volwaardige maaltijden die je lichaam de brandstof geven die het nodig heeft om op zijn best te presteren. Denk aan groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen leveren niet alleen calorieën, maar ook de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Vergeet niet dat lichaamsbeweging ook een belangrijke rol speelt in je energiebalans. Regelmatige lichaamsbeweging helpt je niet alleen om meer calorieën te verbranden, maar het kan ook je metabolisme verhogen, je spiermassa vergroten en je helpen je beter te voelen, zowel fysiek als mentaal.