• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
maaltijden
wat is de beste sportvoeding

Sport en voeding, de perfecte combinatie

Zonder goede voeding, kun je niet het maximale uit jezelf halen. Dit kan op meerdere gebieden. Zo kun je tijdens je werk niet optimaal concentreren zonder een goede lunch. Maar kun je ook niet aan het einde van je dag een goede prestatie leveren in de sportschool, als je geen avond hebt gegeten. Sporten en voeding zijn uitermate belangrijk en een belangrijke combinatie. In dit artikel vertellen we je alles over sportvoeding en wat dit met je lichaam kan doen. Zo haal jij het beste in jezelf naar boven!

DE BASISPRINCIPES VAN SPORTVOEDING

Wanneer het gaat om sportvoeding, gaat het allemaal om het vinden van balans tussen de juiste voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen hebben namelijk als taak om je energie te geven, je spieren te helpen herstellen en je gezondheid en welzijn te ondersteunen. De drie hoofdsoorten als het gaat om voedingsstoffen zijn: koolhydraten, eiwitten en (gezonde) vetten.

KOOLHYDRATEN

Koolhydraten kun je in principe zien als de benzine voor je lichaam. Dit is de voornaamste bron waar je lichaam energie vandaan haalt. Als je kijkt naar de combinatie van sport en voeding, zijn koolhydraten uiterst belangrijk bij zowel kracht- als duursporten. Koolhydraten houden je energieniveau op peil. Koolhydraten kun je vinden in brood, pasta, rijst en fruit.

EIWITTEN

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Wanneer je een intensieve training hebt afgelegd, zorgen eiwitten ervoor dat de scheurtjes in je spieren worden opgevuld. Zo herstel je je spieren en bouw je aan nieuw spierweefsel. Onder eiwitrijk voedsel vallen bijvoorbeeld vlees, vis, eieren en eiwitrijke zuivelproducten.

VETTEN

Als laatste zijn vetten uiterst belangrijk als het gaat om sportvoeding. We hebben het dan wel over gezonde vetten. Vetten zijn namelijk een geconcentreerde bron van energie die belangrijk zijn voor veel lichaamsfuncties. Een voorbeeld hiervan is het opnemen van bepaalde vitamines. Veel mensen denken dat vetten slecht voor je zijn, maar gezonde vetten zijn eigenlijk onmisbaar. Gezonde vetten vind je in noten, zaden, vis en avocado’s.

Deze macronutriënten zijn erg belangrijk voor in je dieet als je een fanatieke sporter bent. Maar je dieet moet ook voldoende micronutriënten bevatten. Dit zijn vitamines en mineralen die bijvoorbeeld je immuunsysteem, botgezondheid en energieproductie ondersteunen. Zodra je de basisprincipes van sportvoeding doorhebt, kun je deze eenvoudig toevoegen aan je dagelijkse dieet.

WAT ETEN SPORTERS? EEN KIJKJE IN HET DIEET VAN EEN ATLEET

Elke sporter is anders, waar de een wilt droogtrainen, doet de ander het om soepel te blijven. Maar iedere sporter, heeft goede voeding nodig die afgestemd is op het lichaam en doel. Wanneer je bijvoorbeeld twee keer in de week een rondje gaat hardlopen, hoef je niet per se een heel afgemeten sportdieet te volgen. Maar als je het maximale resultaat wilt behalen en professioneel sporter bent, dan is voeding ontzettend belangrijk. Altijd al willen weten hoe zo’n sportdieet eruit ziet?

De voeding voor sporters moet alle benodigde nutriënten bevatten. Om dit te verdelen over de dag, hebben topsporters vaak een uitgebreid dieet waar alle benodigde voedingsstoffen worden verdeeld over ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Eten voor het sporten is bijvoorbeeld erg belangrijk om voldoende energie te krijgen voor een goede work-out. Wanneer je de juiste voedingsstoffen inneemt, zullen je prestaties tijdens het sporten ook toenemen. Sporten in combinatie met eten is altijd erg belangrijk. Je kunt voeding zien als de brandstof voor je lichaam. Net zoals een auto niet rijdt zonder benzine, kun je niet sporten zonder goede voeding.

Ook is eten na het sporten onwijs belangrijk. Omdat je tijdens je work-out je lichaam tot het uiterste pusht, is het belangrijk dat je daarna ook goed kunt herstellen. Geef je lichaam voldoende eiwitten om te herstellen, zo zul je ook sneller resultaat zien.

WAAROM KOOLHYDRATEN WORDEN GEZIEN ALS BRANDSTOF

Als je sport, dan kan je niet zonder koolhydraten. Koolhydraten zijn de brandstofbron voor je lichaam. In je lichaam worden koolhydraten namelijk omgezet in glucose die vervolgens in je spieren worden opgeslagen als glycogeen. Ga je sporten? Dan zet je lichaam glycogeen weer om in energie. Naast dat koolhydraten zorgen voor de nodige energie tijdens het sporten, hebben ze ook een herstellende werking. Door het eten van voldoende koolhydraten, zal je lichaam sneller herstellen na een training. De combinatie van eiwitten en koolhydraten zorgen ervoor dat jouw lichaam alles heeft om goed te sporten en te herstellen.

GEZONDE SPORTVOEDING

In heel veel eten zitten koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar wanneer een maaltijd deze nutriënten bevat, betekent het niet gelijk dat het gezond is. Wanneer je gezonde sportvoeding eet, zullen je herstel en je sportprestaties verbeteren. Gezonde sportvoeding is een uitgebalanceerde maaltijd met de juiste voedingsstoffen. Daarbij is het belangrijk dat je gevarieerd eet en kiest voor gezonde ingrediënten. Naast goede voeding, moet je ook voldoende blijven drinken. Zorg ervoor dat je drinkt voordat je dorst krijgt en dat je minimaal twee liter water per dag drinkt. De combinatie van goed eten en goed drinken, zorgen voor optimale sportresultaten.