• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
maaltijden
hoeveel calorieen verbrand je per dag

Calorieën verbranden

Het is een vraag waar veel van ons zich mee bezig houden: “Hoeveel calorieën verbrand je per dag?” Het fijne is, dat er ook een goed antwoord is op deze vraag. Calorieën verbranden zorgt ervoor dat we onze voedingsinname en fysieke activiteiten beter kunnen reguleren. Wanneer je dit reguleert, kun je een gezond gewicht behouden en ook sport- en gewichtsdoelen bereiken. In dit artikel gaan we in op de vraag over hoeveel calorieën je nu precies per dag verbrand en hoe je dit het beste kunt stimuleren.

CALORIE- EN ENERGIEVERBRUIK, DE BASIS

Als je antwoord wilt op de vraag hoeveel calorieën je per dag verbrandt, is het belangrijk om de basis over calorie- en energieverbruik te weten. Calorieën zijn namelijk de eenheid van energie. In het geval van voeding, geven calorieën de hoeveelheid energie aan die ons lichaam uit voeding kan halen. Deze energie heeft het lichaam nodig om de basisfuncties uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan ademen, het kloppen van je hart en de regulatie van je lichaamstemperatuur. Ook hebben we energie nodig voor fysieke activiteiten zoals sporten. Als laatste gebruiken we de energie uit calorieën om voedsel te kunnen verteren.

CALORIEVERBRANDING PER DAG

Er zijn drie belangrijke factoren die invloed hebben op het aantal calorieën dat je op een dag verbrandt. De eerste is je basale metabolisme (BMR). Je BMR is het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om de basisfuncties van het lichaam te onderhouden wanneer je in rust bent. De tweede factor is de hoeveelheid fysieke activiteiten die je doet. Onder fysieke activiteiten vallen alle bewegingen die energie verbruiken. De derde en laatste factor is het thermische effect van voeding (TEF). Dit is de energie die je lichaam nodig heeft om eten te verteren, te absorberen en te verwerken.

De hoeveelheid calorieën die je op een dag verbrandt, wordt ook beïnvloed door factoren zoals je leeftijd, geslacht, gewicht en lichaamssamenstelling en je fysieke activiteitsniveau. Over het algemeen verbranden jongere mensen en mannen meer calorieën dan oudere mensen en vrouwen, terwijl mensen met meer spiermassa meer calorieën verbranden dan mensen met minder spiermassa.

HOEVEEL CALORIEËN MOET JE VERBRANDEN OM GEWICHT TE VERLIEZEN?

Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je consumeert. Dit wordt een calorietekort genoemd. Er zijn veel veilige manieren om een calorietekort te creëren, zoals het verhogen van je fysieke activiteit en het maken van gezondere voedingskeuzes.

Het aantal calorieën dat je op een dag verbrandt, is een complexe berekening die afhangt van vele factoren. Door meer te leren over deze factoren en hoe ze jouw energieverbruik beïnvloeden, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over je voeding en fysieke activiteit, wat je kan helpen om je gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken.