• Gratis verzending vanaf 125,-
 • Kies zelf je bezorgdag
 • Vers bereid en direct ingevroren
 • Gratis verzending vanaf 125,-
 • Kies zelf je bezorgdag
 • Vers bereid en direct ingevroren
blog
maaltijden
calorietekort

Calorietekort

Calorieën tellen en gezonder eten zullen uiteindelijk leiden tot een calorietekort. Misschien heb je dit begrip wel vaker voorbij horen komen, maar weet je ook precies wat het is? Een calorietekort is misschien wel de sleutel tot een gezonder en fitter lichaam. Hiermee verlies je die overtollige kilo’s en bereik je het gewicht waar je vrolijk van wordt. Wil je alles weten over calorieën tellen, afvallen en een calorietekort? Lees dan snel verder!

WAT IS EEN CALORIETEKORT PRECIES?

Een calorietekort is eigenlijk heel eenvoudig om uit te leggen. De naam zegt het eigenlijk al, het is namelijk het minder binnenkrijgen van calorieën dan je verbrandt op een dag. Voordat we verder gaan over een calorietekort, is het belangrijk om te weten wat calorieën precies zijn. In ons interessante artikel over calorieën vertellen we je hier alles over.

Terug naar het calorietekort. Met dit tekort zorg je er dus voor dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Dus als je 2100 calorieën op een dag verbrandt, je eet zo’n 1600 calorieën, dan heb je een tekort van 500 calorieën. Het aantal calorieën dat je op een dag verbrandt, heeft te maken met meerdere factoren. Zo is het belangrijk of je een man of vrouw bent, maar ook hoeveel je sport en beweegt op een dag. Wanneer je beweegt of sport, verbrandt je automatisch meer calorieën. Stel je verbrandt zonder sporten 2100 calorieën op een dag, dan kun je dit aantal aanvullen met een uurtje sporten tot een aantal van 2700 calorieën. Eet je die dag dan 2100 calorieën, dan heb je alsnog een tekort van 600 calorieën. Maar waarom is het dan van belang of je een man of vrouw bent?

VERSCHIL IN CALORIEËN TUSSEN MAN EN VROUW

Het klopt dat vrouwen minder calorieën nodig hebben dan mannen. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Zo zijn mannen groter en zwaarder dan vrouwen, dus hebben ze meer calorieën nodig om hun lichaam te onderhouden. Daarnaast hebben vrouwen van nature meer lichaamsvet dan mannen. Mannen beschikken over meer spiermassa, die onderhouden moet worden door voldoende calorieën te eten. De redenen waarom vrouwen minder calorieën nodig hebben dan mannen zijn allemaal terug te leiden naar genetica en metabolisme. De lichamen van mannen en vrouwen verschillen enorm, waardoor het aantal calorieën ook verschilt.

HOE GROOT MOET JE CALORIETEKORT ZIJN OM AF TE VALLEN?

Een calorietekort is een ruim begrip. Mag je namelijk 2100 calorieën per dag, dan heb je al een calorietekort bij 2050 calorieën. Maar val je daar nou ook echt van af? Wel een beetje, maar het is niet ideaal. Wanneer je een echt calorietekort wilt aanhouden, moet je zo’n 300-500 calorieën onder je dagelijkse inname zitten. Hoeveel je precies onder je dagelijkse calorie-inname moet zitten, hangt van meerdere factoren. In ons interessante artikel over het berekenen van je calorie-inname gaan we hier verder op in. Maar wat is nu de beste manier om je calorietekort te bereiken?

ZO BEREIK JE EEN CALORIETEKORT

Een calorietekort kun je op meerdere manieren bereiken. Sommige opties liggen zeer voor de hand, waar er waarschijnlijk ook een aantal manieren zijn waar je nog niet aan hebt gedacht. We hebben hieronder een lijstje gemaakt met mogelijke manieren om aan een calorietekort te komen.

 • Eet alleen maar gezonde vetten;

 • Zorg dat je minimaal 200 gram groente per dag eet;

 • Kies voor gezondere opties, zoals volkoren pasta & magere kaas;

 • Probeer intermittent fasting;

 • Probeer zo min mogelijk te snoepen;

 • Eet nog wel je tussendoortjes, maar alleen de gezonde varianten;

 • Drink minimaal twee liter water per dag.

Met behulp van de tips in dit artikel, kan ook jij een calorietekort bereiken. Een calorietekort is de weg naar een gezond en fit lichaam. Heb je hulp nodig bij het klaarmaken van gezonde maaltijden die laag in calorieën zijn? Kies dan voor de afvalmaaltijden van PRAZ. Deze gezonde maaltijden bevatten alle benodigde voedingsstoffen en zijn caloriearm. Ze zijn daarnaast ook heel lekker, wat afvallen ook nog leuk maakt!