• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
maaltijden
beste eten voor na het sporten

Dit is het beste wat je kunt eten na het sporten

Eten na het sporten is net zo belangrijk als wat je eet voor het sporten. Na een intensieve training heeft je lichaam brandstof nodig om te herstellen en sterker te worden. Of je nu regelmatig in de sportschool te vinden bent of af en toe een rondje rent, het is essentieel om na het sporten de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar wat is nu de beste sportvoeding voor na het sporten? Wanneer moet je eten? En wat eet je na het sporten in de avond? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

WAT MOET JE ETEN NA HET SPORTEN?

Na het sporten is je lichaam in herstelmodus. Het is aan het werk om de spierschade die tijdens de training is ontstaan te herstellen en om je energievoorraden weer aan te vullen. Dit is waar eiwitten en koolhydraten om de hoek komen kijken.

EIWITTEN ETEN NA SPORTEN

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Ze helpen bij het herstel en de groei van je spieren na een intensieve training. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld kip, eieren, Griekse yoghurt, kwark, vis, of een eiwitshake.

KOOLHYDRATEN NA SPORTEN

Tijdens een intensieve training gebruikt je lichaam glycogeen, een vorm van opgeslagen koolhydraten, als brandstof. Het eten van koolhydraten na het sporten helpt je lichaam om deze glycogeenvoorraden weer aan te vullen. Goede bronnen van koolhydraten zijn volkoren brood, pasta, rijst, aardappelen, en fruit.

MAALTIJDEN NA HET SPORTEN

Wat kun je het beste eten na het sporten? Hier zijn een paar voorbeelden van uitgebalanceerde post-workout maaltijden:

  • Kip met zoete aardappel en gestoomde groenten

  • Volkoren pasta met tonijn en een salade

  • Griekse yoghurt met fruit en granola

  • Een eiwitshake met een banaan

En eet je na het sporten in de avond? Het kan verleidelijk zijn om na een late training niet meer te eten, maar je lichaam heeft nog steeds voedingsstoffen nodig voor herstel, zelfs als je op het punt staat naar bed te gaan. Kies in dit geval voor een maaltijd laag in calorieën of snack die rijk is aan eiwitten en bevat wat koolhydraten, zoals een schaaltje kwark met fruit of een eitje op een volkoren cracker.

ETEN NA KRACHTTRAINING

Na krachttraining is het vooral belangrijk om voldoende eiwitten te eten voor spieropbouw en herstel. Een eiwitshake is een populaire keuze na het sporten, maar je kunt ook kiezen voor een maaltijd met vlees, vis of zuivel.

ETEN NA CARDIO

Na een cardiovasculaire training zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, ligt de focus meer op het aanvullen van de koolhydraten. Dit betekent echter niet dat je eiwitten moet negeren. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten na het sporten kan helpen om je herstel te versnellen. Een smoothie met fruit en een schepje eiwitpoeder, of een volkoren wrap met kip en groenten, zijn goede post-cardio maaltijden.

BLIJF GEHYDRATEERD

Ongeacht het type training dat je doet, is het cruciaal om niet te vergeten je vochtinname na het sporten aan te vullen. Tijdens het sporten verlies je vocht door te zweten, en het is belangrijk om dit verlies te compenseren door voldoende te drinken na je training. Water is altijd een goede keuze, maar als je een zeer intensieve of lange training hebt gedaan, kun je ook kiezen voor een sportdrankje dat elektrolyten bevat om je hydratatie te ondersteunen.

Wat je eet na het sporten kan een groot effect hebben op je herstel en je sportprestaties. Eiwitten en koolhydraten zijn essentieel, maar vergeet ook niet om voldoende te drinken. En onthoud: er is geen 'one-size-fits-all' benadering. Wat het beste is om te eten na het sporten, hangt af van je persoonlijke behoeften, je fitnessdoelen en het type training dat je doet. Experimenteer, luister naar je lichaam en vind de post-workout voeding die voor jou werkt.