• Gratis verzending vanaf 125,-
 • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
 • Vers bereid en direct ingevroren
 • Gratis verzending vanaf 125,-
 • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
 • Vers bereid en direct ingevroren
blog
maaltijden
beste eten voor je gaat sporten

Dit is het beste wat je kunt eten voordat je gaat sporten

Eten en sporten zijn twee factoren die hand in hand gaan. Je haalt ten slotte je energie die je nodig hebt voor het sporten, uit je voeding. Of je nu elke dag van de week sport, of een keer per week de sportschool induikt, het is altijd belangrijk dat je, net als na het sporten, voor het sporten goed eet. Maar door wat voor eten voor het sporten ga je nu harder sporten? Waar haal je het meeste energie uit? De sportvoeding die wij aanraden behandelen we in dit blog.

WANNEER ETEN VOOR HET SPORTEN?

Eten voor het sporten is goed, zeker om zo een extra dosis aan energie binnen te krijgen. Te vroeg eten voor het sporten is niet goed, want dan ben je die energie alweer verloren voordat je moet beginnen. Maar te dicht op het sporten eten is ook weer niet goed, want sporten met een volle maag is niet prettig. Afhankelijk van je work-out, wordt er over het algemeen aangeraden om 2-4 uur voor het sporten te eten. Het is belangrijk dat de maaltijd die je eet voor het sporten voldoende eiwitten, koolhydraten en (een beetje) vetten bevat. Koolhydraten zorgen namelijk voor voldoende energie en door de eiwitten zal je herstel sneller verlopen. Het beetje vetten wat je consumeert, zorgt voor energie op de lange termijn.

Stel je hebt niet de hele dag de tijd om je wat eten betreft voor te bereiden op het sporten, dan is een lichte snack ook een optie. Dit kun je ongeveer een half uur tot een uur van tevoren eten. Zorg er wel voor dat deze snack de juiste voedingsstoffen bevat. Ook kun je kiezen voor een overheerlijke en eenvoudige PRAZ. Een kant-en-klare sportmaaltijd met precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die jij nodig hebt om optimaal te presteren tijdens je work-out.

GOEDE VOEDING VOOR HET SPORTEN

Nu we weten wanneer je moet eten voor het sporten en welke voedingsstoffen er in je maaltijden moeten zitten, is het tijd om te kijken naar welke voeding nu het beste is. Een voedzame pre-workout maaltijd zal ervoor zorgen dat jij je beter voelt en beter zal presteren. Nu zijn de maaltijden die je voor het sporten eet, afhankelijk van de sport die je doet.

BESTE ETEN VOOR KRACHTTRAINING

Wanneer je een maaltijd gaat eten voordat je de sportschool in duikt, moet deze maaltijd aan een aantal voedingsstoffen voldoen. Zo moet je complexe koolhydraten eten. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken, waardoor je energietoevoer wordt verdeeld. Ook zijn eiwitten en gezonde vetten belangrijk. Deze zorgen voor het herstel en groei van de spieren en geven een beetje extra energie. Voorbeelden van goede maaltijden zijn:

 • Een volkoren boterham met kipfilet en avocado

 • Havermout met amandelboter en bessen

 • Griekse yoghurt met fruit en noten

 • Een salade met kip, noten en gemengde groenten

BESTE ETEN VOOR VELD- EN BALSPORTEN

Veld- en balsporten, zoals voetbal, hockey en tennis, zijn over het algemeen intensieve sporten waarbij je veel energie verbruikt. Maar ook heb je hier veel explosiviteit voor nodig. Je moet dus niet een maaltijd eten die te zwaar op de maag ligt, maar wel een maaltijd met goede voedingsstoffen. Naast alle belangrijke voedingsstoffen voor het sporten, moet je ook voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven. Daarnaast zijn de volgende maaltijden goed voor je wanneer je gaat sporten:

 • Kipfilet met zoete aardappel en groenten

 • Volkoren pasta met tonijn en salade

 • Een smoothie met fruit, spinazie, eiwitpoeder en (amandel)melk

Zo zijn er nog veel mogelijke opties voor eten die je kunt eten voordat je gaat sporten. Alle sporten zijn verschillend, maar wat gelijk blijft, is dat de voedingswaarden van de maaltijd goed blijven. Zorg altijd dat er voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten in je maaltijd zitten.

PRAZ HELPT JE EEN HANDJE

Ben je zelf nu niet zo fan van koken? Of heb je zo’n druk leven dat je geen tijd hebt om een fatsoenlijke maaltijd klaar te maken? Dan is PRAZ er om je uit de brand te helpen. De kant-en-klaarmaaltijden van PRAZ zitten namelijk boordevol alle voedingsstoffen die jij nodig hebt om te sporten. Zo hebben we overheerlijke kip maaltijden boordevol eiwitten, of een gezonde vismaaltijd met gezonde vetten. Check snel welke maaltijd bij jou past!