• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
maaltijden
actieve calorieen

Actieve calorieën

Actieve calorieën, grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of hebt zien staan op je Apple Watch. Maar weet je ook precies wat actieve calorieën zijn? Wanneer je als doel hebt om af te vallen, je gezondheid wilt verbeteren of fitter wilt worden, dan zijn actieve calorieën erg belangrijk. Actieve calorieën zijn namelijk de calorieën die je lichaam verbrandt wanneer je in beweging bent. Dit kan op allerlei verschillende manieren zijn, van een wandeling naar de supermarkt tot een uitputtende work-out in de sportschool. In dit artikel vertellen we je alles over actieve calorieën.

Wat zijn actieve calorieën?

In principe is je lichaam de hele dag bezig met het verbranden van calorieën. Dit gebeurt al door adem te halen en doordat je lichaam bezig is met het rondpompen van bloed. Dit proces noemen we basale metabolische snelheid (BMR). Het aantal calorieën dat je hiermee verbrandt, bepaalt hoeveel calorieën je per dag mag eten. Wanneer je gaat sporten, of extra bewegen, dan heten de calorieën die je daarmee verbrandt de actieve calorieën. Deze calorieën vertegenwoordigen de extra energie die je verbruikt gedurende een fysieke activiteit.

Hoe bereken je actieve calorieën?

Het berekenen van actieve calorieën is best ingewikkeld. Dit komt doordat het afhangt van verschillende factoren, zoals de duur en intensiteit van de oefening, je lichaamsgewicht en je BMR. Er zijn wel een aantal verschillende online tools en apps die je kunt gebruiken om een schatting te krijgen van wat je actieve calorieën zijn. Deze tools gebruiken vaak MET-waarden (Metabolic Equivalent of Task) om te berekenen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens verschillende activiteiten. Een MET is een maatstaf voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke activiteit kost vergeleken met de hoeveelheid energie die je in rust verbruikt.

Waarom zijn actieve calorieën belangrijk?

Actieve calorieën spelen een cruciale rol in gewichtsbeheersing en algemene gezondheid. Door fysieke activiteit te verhogen, kun je meer calorieën verbranden, wat kan helpen bij gewichtsverlies of het behoud van een gezond gewicht. Bovendien heeft lichaamsbeweging tal van andere gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de hartgezondheid, het versterken van de spieren en botten, het verbeteren van de stemming en het verminderen van het risico op chronische ziekten. 

Hoe kun je je actieve calorieën verhogen?

Er zijn veel manieren om je actieve calorieën te verhogen. Dit kan zo eenvoudig zijn als het maken van kleine veranderingen in je dagelijkse routine, zoals de trap nemen in plaats van de lift, of parkeren aan het einde van de parkeerplaats om een beetje extra te lopen. Je kunt ook overwegen om regelmatig te sporten, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen of krachttraining. Het belangrijkste is om activiteiten te kiezen die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om ze op de lange termijn vol te houden.