• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
afvallen
is rijst gezond

Is rijst gezond?

In Nederland zijn veel van onze traditionele maaltijden gebaseerd op aardappelen. Maar nu is rijst niet meer weg te denken uit onze consumptie. Het is al een lange tijd zo dat rijst is overgekomen van de rijstvelden in Azië tot de kleurrijke markten in Afrika. Rijst is een voedingsmiddel dat over de hele wereld wordt gegeten. Als een van de veelzijdigste granen biedt rijst een breed scala aan voedingsvoordelen en kan het een gezonde aanvulling zijn op bijna elk dieet. In deze blog gaan wij de gezonde rijstvariaties eens nader bekijken.

Is rijst gezond voor je lichaam? 

Als je jezelf in de sportwereld begeeft, weet je dat voeding de sleutel is tot topprestaties. Rijst kan hierin een cruciale rol spelen, met zijn overvloed aan nuttige energie die wordt geleverd door koolhydraten. Maar dat is nog maar het begin van wat deze korrel te bieden heeft. Met gemiddeld 7 tot 8 gram eiwitten per 100 gram, is rijst een stille krachtpatser als het op spierherstel en -opbouw aankomt. Het is praktisch vetvrij, waardoor het een uitstekende optie is voor sporters die hun inname van vetten nauwlettend in de gaten houden.

Welke rijst is het gezondst voor je? 

Er zijn talloze variëteiten van rijst, elk met hun eigen unieke voordelen. De gezondste rijst is volkoren rijst. Dit kennen jullie vast wel als zilvervliesrijst of bruine rijst. Het vliesje rondom de rijstkorrel is erg belangrijk. Wanneer dit intact is, bevat de rijst veel meer voedingsstoffen. Denk hierbij aan meer vezels, vitamines en mineralen.  

  • Volkoren of bruine rijst bevatten de voedzame zemelen en kiem die vaak worden verwijderd in witte rijst. Dit zorgt voor een hoger vezelgehalte, waardoor je langer vol zit en bijdraagt aan een betere spijsvertering. Het heeft ook een lagere glycemische index, wat betekent dat het minder snel je bloedsuikerspiegel doet stijgen.

  • Zwarte rijst, ook wel bekend als 'verboden rijst', is een andere gezonde optie. Het is rijk aan antioxidanten en vezels en heeft een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten.

  • Zilvervliesrijst en rode rijst zijn ook rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, waaronder selenium, een mineraal dat belangrijk is voor het behoud van een goede gezondheid. 

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van rijst, is het belangrijk om ook rekening te houden met portiegrootte. Hoewel rijst vol zit met vezels en andere voedingsstoffen, is het ook rijk aan koolhydraten en kan het bij overconsumptie leiden tot gewichtstoename. Een gezonde portie rijst is ongeveer 60-80 gram ongekookte rijst per persoon. 

Het bereiden van gezonde rijst

Hoe je rijst bereid, kan ook van invloed zijn op de gezondheidsvoordelen. Het koken van rijst in een overmaat aan water kan bijvoorbeeld helpen om eventuele sporen van arseen, een potentieel schadelijk element dat van nature in rijst aanwezig kan zijn, te verminderen. En om de voedingswaarde van je rijst te verhogen, overweeg dan om het te koken met groenten of te combineren met eiwitrijke ingrediënten zoals bonen, linzen of mager vlees.

Kortom, rijst kan gezond zijn, afhankelijk van het soort dat je kiest en hoe je het serveert. Onze kant-en-klare sportmaaltijden zijn goed voorzien van gezonde rijst en het mooiste is dat je er niet voor in de keuken hoeft te staan! Vergeet niet dat balans de sleutel is tot een gezond dieet. Wanneer je een dieet volgt om af te vallen of om aan te komen in spiermassa, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een effectieve manier. Onze maaltijden bevatten de juiste voedingsstoffen om je lichaam te voeden en te ondersteunen tijdens jouw afslankproces. En sport daarnaast dus voldoende om je calorieën te verbranden om te streven naar jouw ideale gewicht.