• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 23:59 besteld = morgen in huis
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
afvallen
ideale gewicht berekenen

Ideale gewicht berekenen

Je hebt je vast weleens afgevraagd of je nou te zwaar of te licht bent in vergelijking met je lengte. Het is een concept dat vaak ter sprake komt, maar waar nooit echt dieper op in wordt gegaan, je ideale gewicht. Dit is natuurlijk een persoonlijke kwestie om te bespreken en zit ook best complex in elkaar. Het gaat over onze gezondheid en heeft een directe link naar onze levensverwachting. Het woord “ideaal” is ook iets wat voor iedereen anders is. Maar als het gaat om gezondheid, is je ideale gewicht berekenen een handvat naar een gezondere levensstijl. In deze blog gaan we hier dieper op in, zodat je je ideale gewicht kunt berekenen. 

Wat is je ideale gewicht?

Het is belangrijk dat je lekker in je vel zit, wat je gewicht ook is. Maar wanneer jij je afvraagt wat nu precies het ideale gewicht is voor jouw postuur, dan is de snelste manier om te bepalen of je op een gezond gewicht zit door je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, lichaamsbouw en hoe actief je bent. 

Door je lengte en gewicht naast elkaar te houden, wordt er een score berekend. Dit is je BMI score en een indicatie van wat je gezonde, ideale gewicht is. Wil je echt tot in de puntjes weten of je een ideaal gewicht hebt? Dan kun je ook je middelomtrek meten. Dit geeft een beeld waar je lichaam vet opslaat. Wanneer je bijvoorbeeld een perfecte score krijgt, maar veel buikvet hebt, kun je nog steeds gezondheidsrisico’s lopen. Dit is dus ook belangrijk om mee te nemen in het berekenen van je ideale gewicht.

Zo kun jij je ideale gewicht berekenen

Je kunt achter je ideale gewicht komen door je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Daar komt vervolgens een BMI-score uit en dat bepaalt in zekere zin of je op een gezond gewicht zit. Maar hoe bereken je dan je BMI? Om je ideale gewicht te berekenen moet je de formule: gewicht in kilogram delen door je lengte in het kwadraat. Zo kun jij je ideale gewicht berekenen. Dus: 

  • BMI (Body Mass Index) = (Gewicht in kilogram) / (Lengte in meters)² 

Nu komt er een BMI-score uit, maar nu weet je nog steeds niet of je op een gezond gewicht zit of niet. Hieronder leggen we uit welke score aangeeft of jij ondergewicht, een normaal gewicht, overgewicht of obesitas hebt.  

Heb jij een gezond BMI? 

Voor volwassenen is een BMI tussen de 18,5 en 25 gezond. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Het resultaat van je BMI score kun je als volgt interpreteren:

  • Een BMI lager dan 18.5: ondergewicht

  • Een BMI vanaf 18.5 tot 25: normaal

  • Een BMI vanaf 25 tot 30: overgewicht

  • Een BMI hoger dan 30: obesitas

Het is dus belangrijk voor je gezondheid om binnen de 18.5 en 25 te zitten met je BMI. Wanneer je onder een BMI zit van 18.5, dan is er sprake van ondergewicht. In dit geval is het belangrijk om niet nog meer af te vallen en aan te komen in spiermassa. Verhoog je dagelijkse inname aan calorieën. Eet voldoende, gezond en gevarieerd. Zo kom je aan je ideale gewicht. 


Zit je boven een BMI van 25, dan is er sprake van overgewicht. Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een effectieve manier om af te vallen. Onze maaltijden bevatten de juiste voedingsstoffen om je lichaam te voeden en te ondersteunen tijdens je afslankproces. Sport daarnaast voldoende om je calorieën te verbranden om te streven naar jouw ideale gewicht.