• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
  • Gratis verzending vanaf 125,-
  • Kies zelf je bezorgdag
  • Vers bereid en direct ingevroren
blog
aankomen
bulken vs cutten

Bulken vs cutten: Alles wat jij moet weten!

“Moet ik cutten of bulken?” is een van de meest gestelde vragen die fitness beginners hebben. Met andere woorden: spiermassa opbouwen of vetpercentage verlagen. Uiteindelijk is het doel van beide om je spiermassa te vergroten en behouden zodat je een mooi afgetraind lichaam traint. Maar wanneer start je nou met een bulk en wanneer met een cut? Om zoveel mogelijk succes te behalen zetten we de twee in dit artikel tegenover elkaar!

WAT IS BULKEN?

Bulken is een periode waarin je meer calorieën eet dan dat je verbruikt. Het doel hiervan is om aan te komen en vervolgens spieren op te bouwen door hierbij intensief te trainen. Tijdens een lean bulk eet je maar een klein calorieoverschot zodat je niet al te veel in vet aankomt. Dat kan nadelig zijn als je vervolgens weer wilt droog trainen of te wel cutten.

WAT IS CUTTEN?

Cutten is een fase waarin je juist een calorietekort creëren. Het houdt in dat je minder calorieën eet dan dat je verbrandt om vet te verliezen. Het doel tijdens de cut is om het behoud van vetvrije massa te maximaliseren, spieren te behouden en lichaamsvet te verminderen. Tijdens dit proces zal je het calorietekort niet moeten overdrijven, want dan is het risico groot dat je teveel spiermassa verliest die je tijdens het bulken hebt opgebouwd.

DE VOOR- EN NADELEN VAN BULKEN EN CUTTEN

Om goed voorbereid te zijn op deze fitness methode hebben we de voor- en nadelen van bulken vs cutten hieronder voor je op een rij gezet:

WANNEER MOET JE CUTTEN OF BULKEN?

Bulken is het een proces om spieren op te bouwen en tijdens cutten wil je de opgebouwde spieren zoveel mogelijk behouden. Maar wanneer weet je of je moet cutten of bulken? Dat is aan de ene kant persoonsafhankelijk, maar er is vanuit de fitnesswereld wel een richtlijn. Aan de hand van je lichaamsvetpercentage kun je gericht trainen en eten.

Voor de mannen geldt: als je lichaamsvetpercentage tussen de 11 en 18% ligt kun je beginnen met een bulk. Vrouwen kunnen het beste starten met een bulk wanneer het vetpercentage die onder de 24% ligt. Vervolgens moet je uitrekenen hoeveel je caloriebehoefte is. Op het internet vind je allerlei handige rekenmachines die je hierbij kunnen helpen. Eet vervolgens 10 tot 20% boven je caloriebehoefte. Bekijk onze bulk maaltijden eens! Deze zijn perfect afgestemd voor dit sportdoel. Als je maximaal een halve kilo per week aankomt dan blijft het bulkproces nog gezond. Kom je helemaal niet aan? Eet dan iets meer calorieën, maar overdrijf niet, want je wilt niet teveel in vetmassa aankomen.

Vanaf een vetpercentage van 15% voor mannen en 24% voor vrouwen kun je juist gaan beginnen aan je cutfase. Het doel van cutten is om de vetmassa te verminderen maar tegelijkertijd zoveel mogelijk spiermassa te behouden. Eet daarom niet te weinig, want dat zal ook ten koste gaan van je spiermassa. Wij raden aan om 200 tot 500 calorieën onder je caloriebehoefte te eten. Proteïne is de voeding voor je spieren, zorg er daarom voor dat je maaltijden eiwitrijk zijn. In onze cut maaltijden vind je de juiste verhouding tussen de macronutriënten en zorgt gegarandeerd tot succes tijdens het cutten!